RSJ waarschuwt voor doorbreking medisch beroepsgeheim

Array
De staatssecretaris van Veiligheid en Justitie wil het mogelijk maken om het medisch beroepsgeheim te doorbreken in gevallen dat verdach­ten medewerking weigeren aan een gedragskundig onder­zoek. Verdachten proberen op die manier een tbs (terbeschikking­stelling) te ontlopen.
Volgens het voorstel van de staatssecretaris kunnen hulpver­leners door een bevel van de rechter worden gedwongen om gegevens te verstrekken uit oude medische dossiers die onder hun beroepsgeheim vallen. De Tweede Kamer behandelt binnenkort een voorstel tot wetswij­ziging dat dit mogelijk maakt.
De Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) meent dat dit voorstel zijn doel voorbij schiet en waarschuwt in zijn vandaag gepubliceerde advies voor de negatieve gevolgen ervan. De Raad vreest dat mensen de (geestelijke) hulpverlening zullen mijden, met alle risico’s van dien voor de betrokkenen zelf en de veiligheid van de samenleving. Volgens de Raad moet de oplossing van de weigerproblematiek niet worden gezocht in een doorbreking van het beroepsgeheim maar in het aanpakken van de achterliggende redenen om te weigeren, bijvoorbeeld door maatregelen te treffen die de behandelduur van de tbs beperken. Bovendien wijst de Raad erop dat het strafrecht nu al in de mogelijkheid voorziet tbs op te leggen aan weigerende verdachten; dit gebeurt ook in de praktijk.
bron: Rijksoverheid
Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen