Jeroen Bosch Ziekenhuis opent Oogheelkundig Operatie Centrum

Op vrijdag 9 maart opent het Oogheelkundig Operatie Centrum (OOC)  van het Jeroen Bosch Ziekenhuis  officieel zijn deuren.  In het nieuwe centrum kunnen staaroperaties nog sneller en efficienter voor patienten worden uitgevoerd.

Kunstenares Miriam Slaats uit ’s-Hertogenbosch zal het Oogheelkundig Operatie Centrum openen.

Waarom is dit operatiecentrum gebouwd?
In 2008 zijn de oogartsen van het Jeroen Bosch Ziekenhuis overgestapt op een andere wijze van verdoven tijdens de staaroperatie. In plaats van plaatselijke verdoving met een prik bij of onder het oog wordt het oog alleen verdoofd met oogdruppels. Bij de verdoving via de prik was de hulp van de anesthesist noodzakelijk. “Nu we met de druppelverdoving werken, is de ondersteuning en (fysieke) aanwezigheid van de anesthesist niet meer noodzakelijk. Hierdoor is het voor de vakgroep Oogheelkunde mogelijk om het gehele proces rondom de staaroperatie zowel efficienter  voor de patient als voor ons ‘simpeler’ te maken”,  aldus Titia Hieselaar, oogarts bij de poli Oogheelkunde van het Jeroen Bosch Ziekenhuis.

Koploper
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis is als enige Brabantse ziekenhuis uitgeroepen tot ‘Koploper’ bij de behandeling van staaroperaties door de Consumentenbond. Door het nieuwe centrum verwacht de vakgroep Oogheelkunde haar koppositie te behouden en te versterken. Het Oogheelkundig Operatiecentrum bevat naast een voorbereidingsruimte en klasse  I operatiekamer, een ontvangst- en nagesprekruimte en een steriele opdek- en bergruimte. Het feit dat het een klasse 1 operatiekamer is, is erg belangrijk. Bij een staaroperatie worden implantlenzen gebruikt. Bij implantatie is het hoogste niveau van steriliteit vereist.

Voordelen voor de patient
Patienten krijgen direct bij de diagnose een vereist vooronderzoek en de datum voor de operatie mee.  Na de operatie mag de patient direct naar huis. Door de zeer korte lijnen op het operatie- centrum is de patient snel, soms wel binnen een uur, klaar. De opening van het Oogheelkundig Operatie Centrum in het Jeroen Bosch Ziekenhuis is daarom een belangrijke stap in het efficienter maken van de dagbehandeling voor de patient.

Opening
Miriam Slaats, beeldend kunstenaar, zal officieel  het Oogheelkundig Operatie Centrum openen. Miriam Slaats (1958) is een veelzijdige beeldend kunstenaar van internationale allure. Haar werk is authentiek, inventief en sterk dynamisch. Zij exposeert in gerenommeerde galeries in vele landen binnen en buiten Europa. Haar werk is speels en serieus, concreet en abstract. Slaats is gevraagd het nieuwe centrum te openen omdat zij als beeldend kunstenaar als geen ander het belang van goed kunnen zien en kijken kan belichten.

Jeroen Bosch Ziekenhuis
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis is een groot ziekenhuis op meerdere locaties in de regio ’’s-Hertogenbosch en de Bommelerwaard. Sinds 1274 kent de regio een gastvrij ziekenhuis waar persoonlijke aandacht voor de patient, kwaliteit en innovatie belangrijk zijn. Het ziekenhuis heeft in april 2011 een nieuw gebouw betrokken en wil het meest patientgerichte en patientveilige ziekenhuis in Nederland zijn.

bron: Jeroen Bosch Ziekenhuis.