Minder complicaties bij prostaatkankerbehandeling

Array

Prostaatkanker wordt vaak op jongere leeftijd en in een vroeger stadium ontdekt dan voorheen. Hierdoor neemt het aantal behandelingen en bijbehorende complicaties toe. Uroloog Hans Langenhuijsen evalueert in zijn proefschrift de ontwikkelingen in prostaatkankerbehandeling. E̩n ontwikkeling betreft het plaatsen van goudmarkers Рkleine gouden staafjes Рin de prostaat. Hiermee wordt de positie van de prostaat in het bestralingsveld zichtbaar en zijn kleinere bestralingsmarges mogelijk. De bestralingsdosis op de omliggende weefsels neemt daardoor af. Langenhuijsen toont aan dat het plaatsen van deze goudmarkers een veilige methode is. Om een maximale afname van het prostaatvolume te krijgen voor radiotherapie is zes maanden hormonale voorbehandeling nodig. Wanneer prostaatkanker na bestraling toch lokaal terugkeert, is cryochirurgie een reele behandeloptie. Hierbij worden de kankercellen bevroren. Door de verbeterde techniek is het aantal complicaties afgenomen. Intermitterende hormonale therapie vermindert de bijwerkingen, maar geeft bij patienten met uitzaaiingen een groter risico op progressie. Langenhuijsen concludeert dat de ontwikkelingen in prostaatkankertherapie bijdragen aan de afname van complicaties.
Biografie
Hans Langenhuijsen (Groningen, 1970) studeerde Geneeskunde in Amsterdam. Hij verrichtte zijn promotieonderzoek op de afdeling Urologie, in samenwerking met de afdeling Radiotherapie van het UMC St Radboud, binnen het onderzoeksinstituut Radboud Universitair Centrum voor Oncologie. Hij werkt sinds 2008 als uroloog in dit UMC.

Datum: vrijdag 9 maart 2012
Tijd: 10:30
Locatie: Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2
Faculteit der Medische Wetenschappen
Promovendus: de heer drs. J.F. Langenhuijsen
Promotors: prof. dr. J.A. Witjes, prof. dr. P.F.A. Mulders
Copromotors: dr. E.N.J.T. van Lin
Titel promotie: Developments in prostate cancer treatment. Improving complication rates

Bron: RU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen