Stimulerende middelen voor radiologen

Met steeds betere beeldvormende apparatuur kunnen nu ongekend gedetailleerde opnamen van het lichaam worden gemaakt. Daarmee zijn ziekten eerder op te sporen en nauwkeuriger  te volgen. Toch kunnen radiologen de beelden niet altijd foutloos beoordelen. In bepaalde toepassingen is de beoordeling zo moeilijk dat fouten niet te vermijden zijn. Intelligente machines kunnen hen daarbij helpen: programmatuur die wijst op mogelijke afwijkingen in de beelden om te voorkomen dat iets over het hoofd wordt gezien.  Dit wordt al op zeer grote schaal toegepast bij borstkanker screening, maar in de praktijk blijkt het toch niet altijd goed te werken. Karssemeijer onderzoekt hoe de radioloog op de aanwijzingen van de computer reageert. Wat gebeurt er als de computer beter wordt dan de mens?
Biografie
Prof.  dr. Nico Karssemeijer (1955) is hoogleraar Computer Aided Diagnosis aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij ontwikkelt methoden voor de automatische herkenning van borstkanker. Steeds meer wordt in medisch onderzoek gebruik gemaakt van complexe beelden. Nieuwe beeldvormende systemen bieden veelbelovende mogelijkheden voor vroege opsporing van ziekten en monitoring bij behandeling. Daarbij wordt het gebruik van intelligente computerprogramma’s die zelfstandig relevante afwijkingen in beelden kunnen herkennen steeds belangrijker. Prof. Karssemeijer zal nieuwe innovatieve methoden voor computerondersteunde detectie en diagnostiek verder ontwikkelen en toepassen. Karssemeijer werkt nauw samen met het Duitse Fraunhofer Instituut MeVis in Bremen. Zijn leerstoel is gevestigd bij de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica.

Datum: vrijdag 9 maart 2012
Tijd: 15:45
Locatie: Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2
Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica
Spreker: de heer prof. dr. N. Karssemeijer
Titel oratie: Stimulerende middelen voor radiologen

Bron: RU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen