Het ziekenhuis EPD wordt een platform

De ziekenhuizen zijn in meer of mindere mate bezig met het optimaliseren van het bestaande EPD of het implementeren van een nieuwe EPD. Een rode lijn hierbij is het streven om de ICT beheersbaar te krijgen door het centraliseren en standaardiseren van functionaliteiten en gegevens. Ziekenhuizen die heel voortvarend zijn doen daarbij ook een rationalisatie van de applicaties en koppelingen. Bijvoorbeeld terug van 500 naar 300 applicaties. Dat ruimt lekker op.

Ik heb een teleurstellend bericht voor wie denkt dat het ziekenhuis er dan weer een paar jaar tegen aan kan. Een trend is de toename van het gebruik van smartphones door medisch professionals en het gebruik van mobiele medische apps. Het ziekenhuis EPD wordt door deze trend een platform. Gebruik van de gegevens in het platform gaat meer en meer met behulp van mobiele medische apps plaatsvinden. Daar komt de werkelijke toegevoegde waarde te liggen.

Een app is een applicatie. De software moet beheerd, onderhouden en gekoppeld worden om er toegevoegde waarde uit te halen. We kunnen dus niet meer zonder een gecentraliseerd en gestandaardiseerd ziekenhuis EPD. Net als een besturingssysteem op een computer wordt het ziekenhuis EPD een platform.

Bron: Twijnstra en Gudde, auteur Ronald de Vries

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen