Siemens ontwikkelt Xbox technologie door in operatiekamer

Array

In de toekomst zal een chirurg tijdens een operatie de röntgenbeelden van zijn patient door middel van hand- en armbewegingen kunnen wisselen, inzoomen op details, en driedimensionale beelden roteren. Technici van Siemens Healthcare en de wereldwijde research-unit Corporate Technology hebben om dit mogelijk te maken aanpassingen doorgevoerd aan de Xbox-technologie van Microsoft. Tot nu toe is het altijd veel moeilijker om de monitoren te bedienen, omdat de operatieteamleden met het oog op het infectierisico alleen de operatie-instrumenten mogen aanraken, en geen andere objecten.

Het systeem, dat nog niet in de handel verkrijgbaar is, kan in de toekomst worden gebruikt ter ondersteuning bij minimaal-invasieve operaties, waarbij door een kleine incisie een katheter wordt ingebracht om de operatie uit te voeren. De chirurg moet gedurende de gehele operatie toegang hebben tot alle anatomische details van de patient. Om die reden laten monitors in de operatiekamer röntgenbeelden van de dwarsdoorsnede van het lichaam of driedimensionale röntgenfoto’s zien. Nu kan de chirurg via ‘gesture control’ (hand- en armbewegingen) tussen de diverse beelden heen en weer schakelen.

Basis van het systeem is het Kinect-concept van de X-box spelcomputer. De infraroodbron in het Kinect-systeem belicht de omgeving met een puntenpatroon van infraroodlicht, dat door een camera uit een andere hoek wordt gelezen. Driedimensionale objecten of personen vervormen het gelezen patroon, waardoor het mogelijk is, de afstand tussen de lichtbron en een bepaald punt in het camerabeeld te berekenen. De software kan uit deze driedimensionale puntenwolken de personen in de ruimte identificeren en hun bewegingen herkennen.

Het originele systeem is echter niet bedoeld om langzame, precieze handbewegingen om te zetten in exacte commando’s. Mede daarom hebben de technici van Corporate Technology algoritmes ontwikkeld die in de puntenwolk eerst de handen van de chirurg detecteren. De algoritmes analyseren alleen de zone die zich voor de individuele gebruikers bevindt, dus daar waar de handen van degene die het systeem bedient zich logischerwijs bevinden. Zijn de handen eenmaal gedetecteerd, dan registreert het systeem hun bewegingen verder zonder in “verwarring” te raken door de aanwezigheid van andere personen in dezelfde ruimte.

Technici van Siemens Healthcare hebben vervolgens de koppeling ontwikkeld tussen de bewegingsherkenning en de weergave van de rontgenbeelden. Hierbij hebben ze de vereiste commando’s gedefinieerd, zoals het spreiden van de handen om een gedeelte van een beeld te vergroten. Na succesvolle prototype-tests zal de technologie in een tweetal ziekenhuizen onder semi-realistische omstandigheden (dat wil zeggen: zonder patienten) worden getest.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen