Start grootschalig onderzoek online zelfhulpcursus

Array

‘Haal meer uit je leven, met pijn!’
De UT start binnenkort met een nieuw onderzoek. Het gaat om het testen van een gratis online zelfhulpcursus van negen weken met de naam: ‘Haal meer uit je leven, met pijn!’ De cursus is bedoeld voor mensen met chronische pijn die een belemmering van de pijn in hun dagelijks leven ervaren. In de cursus werken mensen zelfstandig aan hun manier van omgaan met de pijnklachten en negatieve emoties die bij de pijn komen kijken. De deelnemers ontvangen hierbij wekelijks feedback van een begeleider. Doel van de cursus is te leren het gevecht met de pijn te stoppen, zodat de patient weer zicht krijgt op de dingen die echt belangrijk zijn in het leven.

Een op de vijf Nederlanders lijdt aan chronische pijnklachten. Voorkomen dat steeds meer mensen vastlopen in chronische pijnklachten én effectieve behandelingen bieden aan chronische pijnpatienten, is een gigantische taak voor de gezondheidszorg. “Training en coaching buiten de muren van zorginstellingen is een van de oplossingen”, zegt Karlein Schreurs, werkzaam bij de Universiteit Twente en binnenkort hoogleraar vanuit revalidatiecentrum Het Roessingh in Enschede. Tevens is verder onderzoek op dit terrein hard nodig.

Plezier in het leven
Chronische pijnpatienten hebben vaak een lange geschiedenis van medische behandelingen achter de rug. Na het tevergeefs zoeken naar een oplossing voor hun pijnklachten, komen ze meestal in de revalidatie terecht. Ze zitten gevangen in een vicieuze cirkel van vechten tegen de pijn en beperkingen. De beperkingen nemen toe en de zaken die het leven de moeite waard maken, verdwijnen uit het zicht. In de revalidatie wordt daarom de weg van pijnbestrijding verlaten, wanneer die heilloos bleek. Streven naar de waardevolle zaken in iemands leven met aanvaarding van onvermijdelijke pijn en vermoeidheidsklachten, is dan eerst aan de orde. De paradox is, dat als gevolg van het leven weer aangaan, ook al is er pijn, de last van de klachten afneemt, doordat mensen weer plezier in het leven krijgen.

Onderzoek
Dat stoppen met vechten tegen de pijn meer kwaliteit van leven kan opbrengen blijkt uit enkele onderzoeken van de Universiteit Twente en Roessingh Research and Development. Zo laat een recent onderzoek bij vierhonderd pijnpatienten uit vier verschillende revalidatiecentra in Nederland, waaronder Het Roessingh, zien dat stoppen met vechten tegen de pijn gepaard gaat met minder depressieve klachten en meer geluk.

Oproep
Mensen die interesse hebben om deel te nemen aan de zelfhulpcursus, kunnen zich online aanmelden via de website www.haalmeeruitjelevenmetpijn.nl. Voor meer informatie kan ook contact opgenomen worden met onderzoeker Hester Trompetter Msc. ([email protected]).

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen