Nieuw beeldhorloge voor mensen met beperkt tijdsbesef

Op vrijdagmiddag 9 maart vindt in het bijzijn van staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten-Hyllner de landelijke productlancering van het Beeldhorloge plaats in het gebouw van Rabobank Nederland in Utrecht. Het Beeldhorloge is speciaal ontwikkeld voor mensen die moeite hebben met klokkijken en hulp kunnen gebruiken bij het zich orienteren in de tijd.

Het eerste officiele Beeldhorloge wordt aangeboden aan Nienke Bunt. Nienke heeft een verstandelijke beperking en kan niet klokkijken, heeft geen idee hoe lang een uur, een dag of een week duurt. Haar vader Ben Bunt bedacht het digitale geheugensteuntje om Nienke te helpen bij het zelfstandig wonen. Het Beeldhorloge geeft de drager meer zelfredzaamheid en structuur. Het horloge werkt met behulp van beeld, in de vorm van een pictogram of foto. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van geluid en een trilfunctie.

Digitaal geheugensteuntje
Ben Bunt bedacht het Beeldhorloge in 2002. Ondernemer Nanko Brattinga zag wat het horloge voor mensen zou kunnen betekenen en startte in samenwerking met Internetbureau Snakeware, zorginstelling Talant en de NOM (Investerings- en Ontwikkelingsmaatschappij voor Noord-Nederland) het bedrijf Timer B.V. om het horloge verder te ontwikkelen en zo beschikbaar te maken voor een groter publiek. De eerste prototypes werden uitgebreid getest door verschillende doelgroepen en de reacties zijn zeer positief. Rabobank Sneek-ZuidwestFriesland droeg voor een belangrijk deel bij aan de financiering waardoor de productie kon starten. Vanaf maart 2012 is het Beeldhorloge te bestellen via de website www.beeldhorloge.nl.

Directeur Nanko Brattinga: “De reacties van dragers van het Beeldhorloge en hun begeleiders zijn vaak hartverwarmend. Wij zijn heel blij met deze berichten. Dan besef je voor wie je het doet. Het Beeldhorloge zorgt er voor dat de drager zich zekerder en zelfstandiger gaat bewegen en dat kan in bijvoorbeeld gezinnen veel rust geven. Maar ook in zorginstellingen is het horloge getest. De begeleider daar hoeft minder te sturen op het naleven van het dagprogramma, kan zich meer richten op kwalitatieve zorgtaken en hierdoor verbetert de zorgrelatie. En dat zorgverzekeraar De Friesland zoveel vertrouwen heeft in ons product dat ze de aanschaf van het Beeldhorloge gedeeltelijk vergoeden is ook wel iets om trots op te zijn!”

Testresultaten
Uit de testen van onder andere zorginstelling Talant en de Rijksuniversiteit Groningen komt naar voren dat het horloge voor veel meer mensen een praktisch hulpmiddel is bij het organiseren van hun dagelijkse leven. Naast mensen met een verstandelijke beperking, zijn ook mensen met autisme of aanverwante stoornissen, niet aangeboren hersenletsel en (beginnende) dementie gebaat bij het gebruik van het Beeldhorloge. Zelfs voor mensen die alleen een geheugensteuntje willen voor het innemen van hun medicijnen is het horloge handig.

Meer informatie over het Beeldhorloge is te vinden op de website www.beeldhorloge.nl.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen