Ook gezelligheidsroken slecht voor geheugen

Array

Veel mensen die alleen in het weekend roken denken dat zij redelijk gezond bezig zijn. Toch lijkt het gezelligheidsroken net zo schadelijk voor je geheugen als de dagelijkse verslaving.

Een onderzoeksteam van de Northumbria University bestudeerde 28 Britse studenten verdeeld over drie groepen: gezelligheidsrokers, mensen die dagelijks 10 tot 15 sigaretten roken en studenten die nooit roken.

Geen van de deelnemers gebruikten drugs en zij dronken niet meer alcohol dan veilig is toegestaan.

Tijdens het experiment moesten de studenten onthouden om verschillende activiteiten uit te voeren in een bepaalde situatie. De vaardigheid om geplande activiteiten in de toekomst uit te voeren noemen we het prospectieve geheugen.

Geheugenverlies
Rokers voerden de test beduidend slechter uit dan niet rokers. Het aantal sigaretten per week leek hierbij geen verschil te maken.
“Rookgerelateerde geheugen verlies wordt ook in verband gebracht met bijvoorbeeld het krimpen van de hersenen”, vertelt onderzoeker Tom Heffernan. “En ons onderzoek laat zien dat het geen verschil maakt of je het roken tot het weekend beperkt of niet.”

In eerder onderzoek liet Heffernan al zien dat rokers ongeveer een derde van hun dagelijkse geheugen kunnen verliezen. Deze functievermindering kan wel teruggedraaid worden als iemand stopt met roken.

De rokers konden slechts 59 procent van de taken onthouden, bij de niet-rokers was dit 81 procent. De studenten die gestopt waren met roken voerden 74 procent van de geplande taken uit. Hun geheugen was dus weer verbeterd.

bron: NU nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen