Strategische alliantie Leiden, Delft en Erasmus

Array

Universiteit Leiden, TU Delft en Erasmus Universiteit Rotterdam willen gezamenlijk het onderwijsaanbod versterken en kenniscentra opzetten. De drie instellingen hebben het voornemen hiervoor een strategische alliantie aan te gaan. Een gezamenlijke notitie “Meer Waarde” wordt binnenkort samen met de afzonderlijke profielrapportages verstuurd aan staatssecretaris Zijlstra (hoger onderwijs).

Met de strategische alliantie willen Leiden, TU Delft en Erasmus Universiteit de kwaliteit van onderwijs en onderzoek verder laten toenemen, met een scherpere profilering van het onderwijsaanbod en versterking van de internationale positionering van het onderzoek. De vergaande samenwerking is ingegeven door positieve ervaringen met bestaande coöperaties als Medical Delta (medische technologie).
De drie instellingen willen het aanbod aan bacheloropleidingen verder verbreden, onder meer aan opleidingen die inspringen op de Nederlandse topsectoren. Ook moeten opleidingen onderling beter toegankelijk worden. In het masteronderwijs willen de partners de joint degrees uitbouwen en specialismen afstemmen.
Ook mikken de universiteiten op het intensiveren van de (bestaande) samenwerking door gezamenlijk “Graduate Schools” en LDE (Leiden-Delft-Erasmus) Centers op te zetten. De Schools bevatten masteropleidingen, promotietrajecten en research masters, LDE Centers zijn brede kennis- en onderzoekscentra. Voorbeelden zijn een Graduate School of Science en een LDE Center for Governance (bestuur). Het bestaande Centre of Arts and Archaeological Sciences (CAAS) wordt uitgebouwd naar een LDE Center for Heritage. De intensivering wordt onder meer bereikt door een gezamenlijk leerstoelenbeleid en het delen van faciliteiten, zoals laboratoria.

Wetenschapsdomeinen
De nieuwe alliantie bestrijkt een unieke set van wetenschapsdomeinen: sociale wetenschappen, humanities, economie, recht, psychologie en geneeskunde en de technische wetenschappen. De universiteiten willen die benutten met multidisciplinaire samenwerkingsverbanden rond thema’s als ?Safety and Security? en ?Infrastructure & Mobility?. Deze spelen in op de grote maatschappelijke vraagstukken waar het Europese onderzoeksbeleid 2020 en het Nederlandse topsectorenbeleid op zijn gebaseerd. Onderzoekssamenwerking biedt een sterkere uitgangspositie om met wetenschappelijk volume blijvend mee te draaien aan de wereldtop. Tenslotte willen de universiteiten van Leiden, Delft en Rotterdam ook hun inspanningen op het gebied van valorisatie bundelen, om wetenschap nog beter tot waarde te brengen voor de maatschappij.

Collegevoorzitters Pauline van der Meer Mohr (EUR), Paul van der Heijden (Leiden) en Dirk Jan van den Berg (TU Delft): “De combinatie van drie universiteiten, relatief dicht bij elkaar gelegen in een dichtbevolkte en economisch belangrijke regio, biedt grote kansen op meerwaarde voor onderwijs, onderzoek en valorisatie. De nieuwe strategische alliantie heeft als doel om deze kansen te realiseren. Samen meer dan de som der delen.”

De afgelopen tijd hebben de Colleges van Bestuur en de wetenschappers van de drie universiteiten intensief met elkaar overlegd. De conceptnotitie ‘Meer Waarde’ wordt deze maand eerst besproken in de diverse medezeggenschapsorganen en vervolgens opgestuurd aan staatssecretaris Zijlstra. Als hij instemt met de strategische alliantie worden de plannen voor het eind van dit jaar nader uitgewerkt. De organisatorische invulling volgt daarbij de keuzes die inhoudelijk worden gemaakt.

bron: Erasmus MC

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen