BigMove biedt vangnet voor eigen bijdrage GGZ

Array

Amsterdam, 8 maart 2012. Veel mensen hebben dagelijks te maken met een combinatie van psychische aandoeningen in combinatie met chronische ziekten. Denk daarbij aan depressie of angsten samen met suikerziekte, chronische pijn en/of hart- en vaatziekten. Hierdoor kunnen ze niet doen wat ze graag zouden willen. Juist deze mensen hebben een integrale behandeling nodig. De ingevoerde eigen bijdrage voor de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) verhoogt de drempel naar goede zorg. Voor deze patienten biedt het BigMove GGZ-programma een vangnet voor de eigen bijdrage.

BigMove als springplank naar gezondheid…
Doel van het BigMove-programma is om mensen met plezier in actie te laten komen, hun eigen kracht te ontdekken en hun klachten te overwinnen. BigMove vindt een eigen bijdrage aan gezondheid normaal: “Iedereen besteedt geld aan zijn of haar gezondheid: aan eten, bewegen en sporten, pillen of iets anders. Ook aan zaken die niet zo gezond zijn: roken, alcohol, snacken,” licht Louis Overgoor, directeur van BigMove, toe. Voor deelname aan BigMove wordt ook een eigen bijdrage gevraagd. “Op zich logisch, want je gezondheid is belangrijk, toch?”

… maar ook als vangnet

Tegelijkertijd vindt BigMove het belangrijk dat de eigen bijdrage geen drempel opwerpt tot deelname. Om die reden biedt deze nieuwkomer in de GGZ-wereld zich aan als vangnet om de eigen bijdrage van 200 Euro te vergoeden voor deelnemers die het niet lukt om gedurende het programma tot een andere oplossing te komen.

“We hebben 6 maanden de tijd om met de deelnemers te werken aan een oplossing,” legt Marijn Aalders uit, BigMove-begeleider in de Schilderswijk in Den Haag. “Het past helemaal bij BigMove om niet naar het probleem te kijken, maar naar de mogelijkheden. De groep kan helpen om het voor elkaar te krijgen. Zo kun je bijvoorbeeld denken aan een sponsorloop om het bedrag in te zamelen. En lukt het onverhoopt toch niet, dan wordt de patient niet de dupe.” Dan draagt BigMove de kosten voor de eigen bijdrage.

Behandeltraject BigMove

Het BigMove GGZ-programma is een behandeltraject van 6 maanden waarin patienten met matig-ernstige problematiek als individu en in een groep werken aan het versterken van hun gezondheid en (weer) grip krijgen op hun leven. Het programma wordt begeleid door psychologen, fysiotherapeuten en andere zorgprofessionals. Patienten die mee hebben gedaan met BigMove hebben mindere klachten, voelen zich gezonder en hebben meer sociale contacten. Het programma wordt aangeboden in meerdere wijken in Nederland, zie www.bigmove.nu voor een BigMove-locatie in de buurt.

Meer informatie: www.bigmove.nu

Recente artikelen