CDA: Blij met nieuwe beroepsprofielen in de zorg

Het CDA is blij met de nieuwe beroepsprofielen voor verpleegkundig specialisten, verpleegkundigen en verzorgenden. De beroepsvereniging V&VN presenteerde de nieuwe beroepsprofielen op het V&V2020-congres in Nieuwegein. CDA-Tweede Kamerlid Sabine Uitslag, op dit moment met zwangerschapsverlof, heeft zich afgelopen jaren sterk gemaakt voor de beroepsprofielen. Uitslag: ‘Het is een goede zaak dat er meer onderscheid komt tussen de niveaus van verzorgenden en de twee niveaus van verpleegkundigen, en vooral dat dat in samenspraak met verzorgenden en verpleegkundigen besloten is’.

V&VN ging in het voorjaar van 2010 op verzoek van toenmalig minister Klink van start met het opstellen van nieuwe beroepsprofielen voor medewerkers in de zorg. Dit was nodig, omdat de verwachting is dat de komende jaren de vraag naar verplegenden en verzorgenden zal toenemen en de complexiteit en aard van het werk zal veranderen. Dat vraagt om nieuwe beroepsprofielen, waarbij met name het onderscheid tussen mbo- en hbo-verpleegkundigen duidelijker moet worden. Deze week werden de nieuwe profielen gepresenteerd en door minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in ontvangst genomen.
In het rapport pleit V&VN voor drie nieuwe beroepsprofielen: verpleegkundig specialist (hbo-master), verpleegkundige (hbo-bachelor) en zorgkundige (mbo). In de periode 2012-2016 zal een speciaal opgezette Taskforce gaan zorgen voor de implementatie hiervan. V&VN adviseert onder andere om de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg (Wet BIG) aan te vullen met de nieuwe beroepsprofielen. Daarnaast moeten de opleidingen worden ingericht naar de nieuwe beroepsprofielen.
Het CDA vindt dat het getuigt van lef en daadkracht van de beroepsvereniging V&VN om de stip op de horizon te zetten in dit vraagstuk. Uitslag: ‘Duidelijkheid en carrièreperspectief zijn voor deze sector van groot belang. Als er meer carrière gemaakt kan worden aan het bed, betekent dat meer uitdaging voor de medewerker en uiteindelijk betere zorg voor de client’.
 
Bron: CDA
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen