Klinische praktijk centraal bij kwartaaloverleg CBG

Array

Klinische praktijk centraal bij kwartaaloverleg CBG en patienten- en consumentenorganisaties
Op woensdag 7 maart jl. vond het kwartaaloverleg plaats tussen het College ter
Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en patienten- en consumentenorganisaties. Tijdens het overleg werd met name gediscussieerd over de klinische praktijk tegen welke problemen lopen patienten aan bij hun geneesmiddelengebruik?

De discussie werd gevoed door een aantal presentaties. Carl Jakobs, Consumentenbond, gaf inzicht in de patientvriendelijke geneesmiddeleninformatiebank die in ontwikkeling is. Het doel van deze informatiebank is om patienten per aspect (bijv. wisselwerking geneesmiddel)
een goed, horizontaal, overzicht te geven van de onderlinge verschillen tussen
geneesmiddelen. Dit overzicht stelt patienten beter in staat de dialoog te voeren met hun voorschrijver.

Inmiddels is een succesvolle pilot voor een beperkte groep geneesmiddelen bijna
afgerond. In deze pilot is gebruik gemaakt van informatie uit de geneesmiddeleninformatiebank van het CBG. De daadwerkelijke realisatie van het project hangt af van het rondkrijgen van de financiering.

Truus Janse-de Hoog, CBG, gaf een overzicht van de activiteiten en resultaten die de Expertgroep Praktijk in 2011 heeft geboekt. Deze groep is opgericht door het CBG en bestaat uit (ziekenhuis)apothekers, verpleegkundigen, de KNMP, apothekersassistenten en een vertegenwoordiger van de patientenorganisaties. De expertgroep speelt in op praktische problemen die bij geneesmiddelengebruik komen kijken. Hierbij staan onderwerpen centraal als patientvriendelijke verpakkingen, heldere bijsluiters en informatie voor de voorschrijvers en apothekers, en veilig gebruik van geneesmiddelen in de thuissituatie.

In 2011 zijn vooral resultaten geboekt in de verbetering van verpakkingen van geneesmiddelen. De problemen rondom verpakkingen zijn ook Europees geagendeerd en opgepakt. Daarnaast is succes behaald met het verbeteren van verpakkingen en informatie van injecties die patienten thuis moeten toedienen. Op aandringen van de expertgroep heeft de firma ampullen vervangen door een meer gebruikersvriendelijke variant of onderzoekt of dit mogelijk is, en is ook de informatie op de bijsluiter verbeterd. Ten slotte werd gediscussieerd andere zaken die relevant zijn voor het CBG en patienten bezig houden.

De eerstvolgende bijeenkomst vindt plaats op woensdag 30 mei 2012.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen