Zorgpad hersentumoren betekent veel winst aan kwaliteit en tijd

Array

Sinds januari van dit jaar is het zorgpad herzien voor patienten met een hersentumor. Belangrijk voor deze patientengroep is om snel met de behandeling te kunnen beginnen. Tijdwinst en het stroomlijnen van de medische processen en disciplines was dan ook een belangrijk doel om het zorgpad te herzien. Gespecialiseerd verpleegkundige Claudia Nijboer: “We willen meer mensen nog meer kwaliteit van zorg en meer service bieden.”

Mensen met een hersentumor zien verschillende specialisten voordat duidelijk is wat het beste behandelplan is. Het behandelteam had al langer het plan om de samenwerking nog beter te stroomlijnen. Claudia Nijboer: “Al enkele jaren is er op de polikliniek neurologie twee keer per week een multidisciplinair spreekuur neuro-oncologie waaraan neurologen, medisch oncologen en gespecialiseerd verpleegkundigen deelnemen. Aan dit spreekuur nemen inmiddels ook de neurochirurgen deel, zo werd het pad geeffend voor een nog beter en efficienter zorgpad.” In het zorgpad is ook opgenomen dat iedere patient wordt besproken in het multidisciplinaire team van specialisten dat bij oncologiepatienten is betrokken.”

Als een huis
Voor veel van deze patienten is het belangrijk dat hun behandeling snel begint. Doordat de neurochirurg ook bij het spreekuur is betrokken, kan tot anderhalve week eerder met de behandeling worden begonnen. Dat is winst. Neuroloog Jaap Reijneveld nam het initiatief tot herziening van het zorgpad. Hij is blij met het resultaat. “De polikliniek staat als een huis”, stelt Reijneveld.

Ook na een operatie is een tijdige start van de verdere behandeling noodzakelijk. Het zorgpad is dan ook ingericht voor de periode daarna. Het gebeurt dat mensen elders zijn geopereerd en daarna naar VUmc worden verwezen, of voor een second opinion naar ons ziekenhuis komen. Voor al deze mensen is er een ingang in het zorgpad. In totaal is er met deze nieuwe manier van werken plaats voor acht nieuwe patienten per week en nog eens 64 patienten die voor verschillende behandelingen terugkomen. Nijboer: “Dan moet je denken aan het starten van een nieuwe chemokuur, het behandelen van epilepsie, het controleren van de operatiewond of het bespreken van de uitslag van een MRI-scan.”

Op zijn kop
Nijboer heeft als gespecialiseerd verpleegkundige een coördinerende functie voor mensen die de diagnose hersentumor krijgen te horen. “Het leven van mensen staat dan op zijn kop. Het betekent dat mensen met veel verschillende medische disciplines in het ziekenhuis krijgen te maken. Dat is vaak verwarrend en tijdrovend. Als sprake is van een glimoom, dan zal de patient daaraan uiteindelijk overlijden. Wij begeleiden hen gedurende het gehele proces dat hun behandeling in beslag neemt, tot aan het overlijden aan toe. Voor patienten is het heel fijn om een vast aanspreekpunt te hebben.”

bron: VU mc

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen