Boaborea: Werken naar vermogen vereist kritische keuzes

Array
Dit is een origineel bericht van Boaborea
 “Gemeenten moeten kiezen voor de beste aanbieder voor re-integratie en begeleiding. Zij moeten geen geld verspillen aan het in de lucht houden van eigen dure diensten”, stelt Kick van der Pol, voorzitter van Boaborea. Alleen dan kunnen zoveel mogelijk mensen aan regulier werk worden geholpen. De private re-integratiemarkt heeft in het verleden bewezen goede resultaten te boeken en heeft concepten ontwikkeld die aansluiten op de nieuwe wet. Zij is bereid op basis van ‘no cure, less pay’ haar bijdrage te leveren. Daardoor kunnen veel meer mensen dan voorheen aan een baan worden geholpen.

Gemeenten moeten in het kader van de Wet Werken naar vermogen meer doen met minder geld. De slechtste reflex is om dan nog meer zelf te gaan doen, zonder een kritische, objectieve afweging te maken over de uitvoering. Juist met minder geld meer bereiken, is de uitdaging. Daar is creativiteit, resultaatgerichtheid en transparantie voor nodig. “Gemeenten die juist de publiek-private samenwerking zoeken, merken dat per euro meer bereikt kan worden”, aldus Kick van der Pol, voorzitter Boaborea. Het gemiddelde plaatsingspercentage van private dienstverleners bij re-integratietrajecten is in de afgelopen jaren gestegen naar zo’n 60% (Bron: Factsheet Re-integratie, december 2011, Raad voor Werk en Inkomen, www.rwi.nl). De resultaten varieren per doelgroep van 47% WWB tot 62% WW. De afgelopen jaren hebben uitgewezen dat dit kon worden bereikt door specialisatie in diverse diensten en doelgroepen, waarmee veel ervaring is opgedaan.

De sleutel tot succes voor de Wet Werken naar vermogen is dat:
– elke euro van het participatiebudget wordt bestemd voor begeleiding naar regulier werk;
– vooraf een duidelijk te behalen resultaat wordt bepaald en
– dat alle partijen achteraf 100% transparant zijn of dat resultaat daadwerkelijk is gehaald.
Resultaatgerichte inkoop en transparante verantwoording over resultaten door gemeenten leiden tot een activerend en effectiever stelsel van werken naar vermogen.

Werkgevers vormen een cruciale rol in het succes van de Wet Werken naar vermogen. Het is belangrijk dat werkgevers weten waar ze aan toe zijn als ze iemand aannemen die werkt naar vermogen. Onnodige drempels moeten worden weggenomen. De overheid moet daarom investeren in ‘voorspelbaarheid’ voor de werkgever. Werkgevers moeten niet met verschillende regelingen en voorwaarden per gemeente worden geconfronteerd. Er moet per arbeidsmarktregio één set aan maatregelen komen. Lukt dat niet door afstemming in de regio, dan moet de staatssecretaris daarop ingrijpen.

Bron: ANP Perssupport
Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen