Nieuwe techniek leidt tot beter herstel bij ernstige alvleesklierontsteking

Array

Onderzoek toont aan dat endoscopie een kleinere ontstekingsreactie veroorzaakt dan chirurgie bij patienten met ernstige, acute alvleesklierontsteking.
Deze nieuwe techniek geeft daardoor een grotere kans op herstel. Dit blijkt uit een recent onderzoek uitgevoerd door de Pancreatitis Werkgroep Nederland, in het St. Antonius Ziekenhuis Utrecht/Nieuwegein, UMC Utrecht, AMC Amsterdam en Erasmus MC Rotterdam. De resultaten van dit onderzoek worden vandaag in het gerenommeerde Amerikaanse tijdschrift JAMA.

Het merendeel van de patienten met deze levensbedreigende vorm van acute alvleesklierontsteking, geïnfecteerde necrotiserende pancreatitis, moeten een buikoperatie ondergaan.

Op de operatiekamer en onder narcose verwijdert de chirurg het, door de ziekte afgestorven en geïnfecteerd, alvleesklierweefsel. ‘De nieuwe techniek is geen klassieke operatie maarmaakt gebruik van endoscopie. Met een flexibele slang wordt via de keel, slokdarm en door de maagwand heen, het afgestorven weefsel verwijderd. Voor deze nieuwe minimaal invasieve techniek is geen narcose en geen buikincisie nodig’, aldus chirurg in opleiding en arts-onderzoeker Olaf Bakker van het UMC Utrecht. Voor het eerst is de endoscopische techniek in een gerandomiseerde studie vergeleken met de chirurgische behandeling.

Uit de resultaten blijkt dat endoscopie een kleinere ontstekingsreactie veroorzaakt dan chirurgie. Daarnaast is gebleken dat na endoscopie de patienten minder vaak ernstig ziek worden.

Na een chirurgische ingreep ontwikkelden de helft van de patienten orgaan falen. Bij orgaan falen is beademing, bloeddrukondersteuning of nierdialyse op de Intensive Care nodig.

Na de endoscopische behandeling ontwikkelden geen van de patienten orgaan falen. In eerdere onderzoeken werden slechts geselecteerde patienten met endoscopie behandeld.De endoscopische techniek wordt in een groeiend aantal ziekenhuizen toegepast. Binnen het multidisciplinaire samenwerkingsverband, Pancreatitis Werkgroep Nederland, worden door chirurgen,
MaagDarmLever-artsen, radiologen en intensivisten, ervaring en expertise gedeeld. Dit is noodzakelijk omdat een individueel ziekenhuis slechts enkele patienten per jaar met deze zeldzame maarlevensbedreigende vorm van alvleesklierontsteking behandelt.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen