Clevers krijgt Heinekenprijs

Array

De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen heeft de Dr. A.H. Heinekenprijs 2012 voor Geneeskunde toegekend aan Hans Clevers. Clevers is directeur van het Hubrecht Instituut van de KNAW. Het Hubrecht Instituut is geaffilieerd met het UMC Utrecht.

Hans Clevers krijgt de prijs voor zijn onderzoek naar de regulering van groei van levende weefsels tijdens de normale ontwikkeling van organismen en tijdens ongeremde tumorgroei. Aan de prijs is een geldbedrag van 150.000 dollar verbonden.

Clevers’ ontdekkingen, en zijn visionaire diepte-investeringen in nieuwe onderzoeksmethoden en diermodellen, stonden mede aan de wieg van een nieuw en bloeiend wetenschapsterrein. Centraal daarin staat de zoektocht naar stamcellen, met hun vermogen om uit te groeien tot nieuwe weefsels en organen, en de hoop dat we dat vermogen ooit kunnen benutten om zieke weefsels of zelfs organen te vervangen. In het laboratorium van Clevers is het al gelukt om stamcellen te isoleren en ze te laten uitgroeien tot minuscule maagjes.

Hans Clevers (1957) studeerde zowel geneeskunde als biologie aan de Universiteit Utrecht. In 1985 promoveerde hij aan dezelfde universiteit bij klinisch immunoloog professor R. E. Ballieux. Daarna vertrok hij voor vier jaar naar het Dana Farber Cancer Institute van de Harvard Universiteit in het Amerikaanse Boston.

In 1991 keerde Clevers terug naar Utrecht, nu als voorzitter van de afdeling immunologie. Toen de inhoud van zijn werk verder opschoof, werd hij in 2002 benoemd tot hoogleraar moleculaire genetica. Tegelijk werd hij directeur van het Hubrecht Instituut. Vanaf die posities ontwikkelde hij zich tot een van de grootste boegbeelden van de Nederlandse wetenschap.

Lees het hele bericht op de site van de KNAW.
donderdag 15 maart 2012

bron: UMC Utrecht.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen