Geheugenproblemen tijdens overgang normaal

Array

Vrouwen die tijdens de overgang van alles vergeten, stellen zich niet aan. Geheugenproblemen tijdens de menopauze bestaan echt. Dit toont onderzoek van de University of Rochester Medical Center en de University of Illinois aan.

Tijdens het onderzoek ondergingen 75 vrouwen van 40-60 jaar allerlei cognitieve tests. Er werd bijvoorbeeld gekeken hoe goed ze nieuwe informatie konden leren en onthouden en of ze hun aandacht lang konden vasthouden. Daarnaast werd er gevraagd welke symptomen ze hadden die bij de menopauze passen, zoals depressie, angst, opvliegers. Ook hebben de onderzoekers hun hormoonspiegels gemeten.

​Slecht werkgeheugen
Vrouwen met klachten over hun geheugen, bleken inderdaad vaker een slechter werkgeheugen te hebben. Ook konden zij zich minder goed concentreren.

Bovendien had deze groep meer last van depressie, angst en slaapproblemen. De onderzoekers vonden geen verband tussen geheugenproblemen en de hormoonspiegels.

​Echt probleem
De resultaten zijn geen verrassing voor vrouwen die rond hun vijftigste last krijgen van vergeetachtigheid of een ‘mistig’ brein. Het onderzoek bevestigt dat hun problemen echt bestaan.

“Het is belangrijk dat we ons realiseren dat er echt cognitieve veranderingen plaatsvinden in deze fase van het vrouwenleven. Als een vrouw de overgang nadert en vergeetachtig is, moet dat niet weggewuifd worden of geweten worden aan een volle agenda. Het is geruststellend om te weten dat hun problemen normaal zijn”, zegt Miriam Weber.

bron: NU nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen