Minder migraine door aanpassingen in de voeding

Een nieuwe klinische studie, uitgevoerd door York University en gepubliceerd in het Nutrition Journal*, heeft aangetoond dat gewone, dagelijks gebruikte voedingsmiddelen een trigger kunnen zijn voor migraineaanvallen. Nadat de voedseltriggers werden opgespoord en vermeden, ervoer 85 procent van de migrainepatienten die deelnamen aan deze studie minder klachten en een verbeterde kwaliteit van leven.

Het identificeren van deze triggers kan een ingewikkeld proces zijn. Bij veel mensen die last hebben van migraine gaat het niet om een overgevoeligheid voor één enkel voedingsmiddel, maar eerder om een combinatie van voedingsmiddelen die de migraine veroorzaakt. Het identificeren van een aantal van deze triggers in de juiste combinatie door middel is normaal gesproken zeer gecompliceerd.

Dit opsporen van verdachte voedingsmiddelen kan voortaan een stuk eenvoudiger, door gebruik een eenvoudige bloedtest (vingerprik) voor thuisgebruik. In de York University studie werden 113 voedingsmiddelen getest als mogelijke triggers met behulp van de YorkTest FoodScan voedselintolerantietest. Het bloed van de proefpersonen werd onderzocht op de aanwezigheid van voedselspecifieke IgG-antistoffen. Vervolgens werd op basis van deze uitkomsten, voor elk van de proefpersonen een individueel dieet opgesteld. Nadat het dieet vier weken was gevolgd bleek het aantal migraineachtige hoofdpijnen met 23% af te nemen.

Professor David Torgerson, coauteur van de publicatie en hoogleraar en directeur van de York Trials Unit van York University concludeert: Deze studie, die naar onze mening de grootste gerandomiseerde trial van zijn soort is bij migraineachtige hoofdpijn, toont het potentieel voor eliminatiedieten op basis van voedselspecifieke IgG-meting.

Dr. Andrew Dowson, neuroloog en lid van de medische adviesraad van Migraine Action: Er werd al langer vermoed dat er een verband is tussen voedseintolerantie en migraine. Recent onderzoek heeft aangetoond dat wanneer mensen met migraine een op maat gemaakt dieet volgen, hun klachten aanzienlijk verbeteren. Het elimineren van voedingsmiddelen in de behandeling van migraine is echter niet een ‘one size fits all’ situatie.  Elke persoon moet zijn of haar eigen specifieke combinatie van triggers opsporen. Dit kunnen ook andere factoren zijn zoals stress en een onregelmatig slaappatroon. Het verband tussen voedseintolerantie en migraine is een interessant nieuw gebied dat vraagt om verder onderzoek.’

YorkTest Food&DrinkScan is een bloedtest die thuis kan worden uitgevoerd. Het bloedsample dat wordt verkregen middels een vingerprik wordt onderzicht in het laboratorium in York. FoodScan helpt ‘verdachte’ voedingsmiddelen en dranken opsporen, waarna mensen snel en eenvoudiger hun eetpatroon kunnen aanpassen. Het vinden van voedseltriggers kan niet alleen helpen bij de bestrijding migraine, maar ook bij klachten als een opgeblazen gevoel en het prikkelbare darmsyndroom (PDS).

Randomised controlled trial of food elimination diet based on IgG antibodies for the prevention of migraine like headaches. Nutrition Journal August 2011

bron: York Test Holland

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen