Alle transfusie- en donorcentra Rode Kruis-Vlaanderen open

Alle donorcentra van Rode Kruis-Vlaanderen nemen zondag 18 maart deel aan de ‘Dag van de Zorg’. Iedereen kan er uitzonderlijk terecht op zondag om bloed te doneren. Bovendien kunnen bezoekers in de centra van Edegem en Leuven een kijkje achter de schermen nemen. Tijdens de ‘Dag van de Zorg’ zet een hele reeks bedrijven en organisaties die actief zijn in de zorgsector de deuren open voor het grote publiek.

Zo ook Rode Kruis-Vlaanderen, dat voor de eerste keer deelneemt en zijn bloedtransfusie- en donorcentra uitzonderlijk op zondag opent voor bestaande en nieuwe bloeddonoren. Bovendien krijgt iedere donor een hapje en een drankje.
In de bloedtransfusiecentra van Edegem en Leuven kan het publiek tevens de laboratoria bezoeken. De medewerkers demonstreren daar hoe het afgenomen bloed wordt gesplitst in bloed, plasma en bloedplaatjes. Bezoekers leren ook hoe en waarop de bloedproducten â bloed, plasma en bloedplaatjes â worden getest vooraleer ze worden vrijgegeven aan de ziekenhuizen.
Het donorbloed wordt in ziekenhuizen gebruikt na verkeersongevallen, operaties, bevallingen, enz. Plasma wordt toegediend aan brandwondenpatienten en wordt ook gebruikt als basis voor heel wat medicatie. Bloedplaatjes worden toegediend aan kankerpatienten en patienten die chemotherapie ondergingen.
Om voldoende veilig bloed te kunnen leveren, heeft Rode Kruis-Vlaanderen voortdurend bloeddonaties nodig en is de organisatie doorlopend op zoek naar nieuwe donoren. Dit jaar loopt een campagne waarbij Kato en Marijn De Valck op zoek gaan naar 40.000 nieuwe kandidaat-donoren.
Praktische informatie
Volgende donorcentra zijn zondag 18 maart van 10 tot 16.30u open (voor een wegbeschrijving: www.bloedgevendoetleven.be) Aalst
Albrechtlaan 117
9300 Aalst

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen