Rode Kruis-Vlaanderen helpt ook hulpverleners

Array

De twee medewerkers van Rode Kruis-Vlaanderen die in Zwitserland waren, zijn donderdagavond teruggekomen met de familieleden van de verongelukte slachtoffers. In Melsbroek werden ze afgelost door andere medewerkers die de ouders begeleidden op bussen naar Lommel en Heverlee. Vandaag is de psychosociale dienst nog op verschillende terreinen actief.”De families waren onze mensen zeer dankbaar. Het was zwaar en we hebben veel schrijnende verhalen gehoord, maar er waren ook warme momenten. De ouders vonden elkaar en maakten afspraken over begrafenissen of wakes”, zegt Koen Van Praet, psycholoog bij Rode Kruis-Vlaanderen.
De medewerkers uit Zwitserland werden op Melsbroek ook opgevangen door collega’s. Die moesten zoveel mogelijk informatie verzamelen over de families en doorgeven aan de nieuwe medewerkers die verder meereisden met de ouders. Dat stelt de medewerkers die 36 uur intens hadden samengeleefd met die ouders in Zwitserland gerust, ze wisten dat ze in goede handen zouden zijn. “Toen onze medewerkers op de bus stapten met de families, waren ze al volledig gebrieft”, zegt Koen van Praet. Tegelijk was het ook nodig te peilen naar de gevoelens van de medewerkers. De volgende weken zijn er nog gesprekken voorzien. “Dat voorkomt dat onze medewerkers zichzelf verbranden. We willen niet dat ze te diep gaan en daardoor geen andere interventies meer aan kunnen.
Rode Kruis-Vlaanderen vangt vandaag de gewonde kinderen en hun ouders op die met een medische vlucht terugkeren of teruggekeerd zijn naar Belgie. De organisatie kan de volgende dagen aanwezig zijn op diverse initiatieven als daar behoefte aan zou zijn.

bron: Rode Kruis Vlaanderen

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen