Alledaagse ontstekingsklachten verhogen risico op trombose

Array

Vladimir Tichelaar: Infections, inflammations and venous thrombosis: an epidemiological perspective
Alledaagse, relatief onschuldige ontstekingsklachten zoals luchtweginfecties, diarree of een grieperig gevoel, brengen een verhoogde kans op trombose met zich mee. Hierdoor vergroot het risico op een longembolie of een trombosebeen. Dat blijkt uit onderzoek van UMCG-promovendus Vladimir Tichelaar.

Ook andere ziekten, zoals chronische infecties en auto-immuunziekten, zorgen voor een verhoogd risico op trombose, zo stelt Tichelaar vast in analyse van studies die de afgelopen vijftien jaar werden verricht. De ziekte van Crohn en colitis ulcerosa zijn hier voorbeelden van. Tijdens een opvlamming van een chronische darmziekte is het risico op veneuze trombose tot acht maal verhoogd. Verder laat Tichelaar zien dat patienten met een HIV-infectie een hoog risico hebben op veneuze en arteriele trombose, zoals een hartinfarct of een beroerte, en dat een infectie met cytomegalovirus bij deze patienten een extra verstoring van de stollingsfactoren in het bloed veroorzaakt.

Bij patienten met een acute veneuze trombose bestaat er een relatie tussen het bloedglucose en de trombose, zo ontdekte Tichelaar. Hoe hoger de glucosewaarden, hoe groter de waarschijnlijkheid dat er een veneuze trombose gevonden wordt. Dokters moeten alert zijn op het gebruik van nieuwe antistollingsmedicijnen, waaronder Rivaroxaban, stelt Tichelaar ten slotte vast. Gebruik van dit medicijn blijkt de meting van onder andere factor VIII te beïnvloeden.

Datum:28 maart 2012
Tijd:12:45
Locatie:Aula Academiegebouw Rijksuniversiteit Groningen
Adres:Broerstraat 5 te Groningen
Promotor:prof.dr. J.C. Kluin-Nelemans

Curriculum Vitae
Vladimir Tichelaar (Harlingen, 1979) studeerde geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdeling Hematologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksschool GUIDE. Het onderzoek werd mede gefinancierd door de Stichting ter bevordering van Onderwijs en Onderzoek naar Trombose, Hemostase en Reologie. Tichelaar is in opleiding tot internist in het MST te Enschede. De titel van zijn proefschrift luidt “Infections, inflammations and venous thrombosis: an epidemiological perspective”.
Bron: UMCG

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen