Familieavond Museum Rotterdam

Array

Toelichting
Museum Rotterdam, Erasmus MC en Studium Generale & Erasmus Cultuur organiseren een speciale avondopenstelling van de tentoonstelling FAMILIE, met lezingen van Awee Prins, Paul van de Laar,  Bert Hofman en Eva Maria Merz. Eten kan tijdens het familiediner.

Museum Rotterdam, Erasmus MC en Studium Generale & Erasmus Cultuur organiseren dinsdag 27 maart 2012 van 17.00 uur tot 22.00 uur een speciale avondopenstelling van de tentoonstelling FAMILIE, met  lezingen van prof.dr. Paul  van der Laar, dr. Eva Maria Merz, prof. dr. Bert Hofman en dr. Awee Prins. De tentoonstelling Familie biedt aan de hand van de soms verrassende uitkomsten van bevolkingsonderzoeken en de  collectie van het museum een kijkje achter de voordeur van de familie Rotterdam. Van familiebedrijven, erfstukken en overgeleverde recepten tot gezondheid, zorg en zwarte schapen.

Illustratie Han Hoogerbrugge

Eet wat de pot schaft | 18.00 uur
Een eenvoudige maar voedzame maaltijd, verzorgd door museumrestaurant De Pappegay (reserveren verplicht)

Lezingen | vanaf 19.30 uur
Van je familie moet je het hebben door prof. dr. Paul van de Laar | 19.30 uur

Van de Laar was al eens over de vloer bij de Rotterdammers om te kijken naar hun inrichting. Ook schuimde hij bij nacht en ontij door de straten om de snackcultuur van de stad vast te leggen. Voor deze familieavond is hij de stad en zijn geschiedenis ingedoken om boven te halen wat Rotterdam betekent voor de families die er wonen. Heeft het karakter van deze no-nonsense werkstad invloed op de familierelaties?

Paul van de Laar is directeur Collecties Museum Rotterdam en hoogleraar Stadsgeschiedenis aan de EUR.

Familie – samen sterk? door dr. Eva Maria Merz | 19.50 uur
Eva-Maria Merz gaat in op familiesolidariteit en de zorg voor onze dierbaren. Goede relaties tussen ouder en kind bevorderen de kwaliteit van het leven. In een vergrijzende samenleving is kennis van de ‘levensloop’ van deze relaties van groot belang.

Eva-Maria Merz doet in het kader van NKPS onderzoek bij het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut.

Generation R en ERGO: Rotterdamse studies met wereldfaam door prof. dr. Bert Hofman | 20.10 uur
Gelukkig opgroeien, gezond leven en vitaal ouder worden. Sommige mensen slagen hier beter in dan andere. Hoe komt dat? En kunnen we er zelf iets aan doen? Om deze vragen te beantwoorden volgen wetenschappers grote groepen mensen over langere tijd. Bert Hofman is geestelijk vader van de twee grote Rotterdamse bevolkingsstudies ERGO (Erasmus Rotterdam Gezondheid Onderzoek) en Generation R. De onderzoekers van deze studies volgen 15.000 45-plussers en 10.000 kinderen over decennia. De studies zijn internationaal vermaard en vinden onder andere navolging in Shanghai, zusterstad van Rotterdam. Vanavond in Museum Rotterdam geeft Hofman een overzicht van het ontstaan van beide studies en de betekenis van de onderzoeksresultaten voor betere preventie en zorg.

Bert Hofman is hoogleraar Epidemiologie aan het Erasmus MC.

?All the lonely people…? door Dr. Awee Prins | 20.30 uur
De lezing van Awee Prins is een dissonant binnen het ‘Familie-album’. Is het fenomeen familie nog wel een factor van betekenis, behalve als object van bevolkingsonderzoek?  En is het gezin, de voormalige hoeksteen van de samenleving, niet de ‘schutting van de samenleving’ geworden, waar alle maatschappelijke problemen overheen kunnen worden gegooid? Kan in het gezin niet een onverwachte nieuwe eenzaamheid worden bespeurd? En nu wij toch aan het prijzen zijn: is de hedendaagse westerse opvoeding niet in veel opzichten een wrede initiatierite in de eenzaamheid?

Awee Prins is hoofddocent fenomenologie, hermeneutiek en filosofie & kunst aan de Faculteit Wijsbegeerte aan de Erasmus Universiteit Rotterdam

Afsluitende discussie | 21.00 uur
Na afloop van de lezingen volgt een kort debat met de vier sprekers en het publiek onder leiding van Fred Balvert, wetenschapsvoorlichter van het Erasmus MC.

Nadere informatie:
Kosten en kaartverkoop

Toegang familieavond: $ 5,00 (tentoonstelling en lezingen)
Toegang in combinatie met familiediner: $10,00 (reserveren voor 22 maart 2012)
Kaartverkoop: Aanmelden voor de familieavond en/of het familiediner kan via onze webshop.
Per email ontvangt u dan een bevestiging van uw bestelling en een bericht met verdere details over de avond.

Familieavond Museum Rotterdam

Datum
Van: 27 maart 2012 17:00
Tot: 27 maart 2012 22:00

Locatie:
Museum Rotterdam, Schielandshuis, Korte Hoogstraat 31, 3011 GK Rotterdam,

bron: Erasmus MC

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen