Hulp aan kwetsbare moeders bedreigd

Array

De gezondheidszorg voor kwetsbare zwangere vrouwen dreigt teloor te gaan. Reden hiervan is dat zij een eigen bijdrage moeten betalen voor hun psychiatrische intake en behandeling.

Desastreus
Het sinds 1 januari verplicht betalen van € 100 of € 200 lijkt ‘desastreus’ uit te pakken voor zwangere vrouwen met psychische problemen.

Kinderpyschiater
Dat stelt dr. Mijke Lambregtse-van den Berg, kinder- en jeugdpsychiater van het Erasmus MC. Zij is ook voorzitter van het Landelijk Kenniscentrum Psychiatrie en Zwangerschap.

Wegblijven
Collega’s van haar bevestigen in Medisch Contact de noodsituatie. Artsen merken dat de kwetsbare vrouwen wegblijven van hun behandeling. Het gaat om zwangere patienten die depressief zijn of in een psychose verkeren. Ze roken en drinken, gebruiken drugs of verwaarlozen zichzelf. Soms zijn ze thuis mishandeld.

Kraamperiode
Hun kraamperiode verhoogt de kans op psychiatrische problemen sterk. Het Erasmus MC ziet per jaar zo’n driehonderd kwetsbare vrouwen die zwanger willen worden, zwanger zijn of net zijn bevallen.

Babysterfte
De hulp aan deze kwetsbare moeders is in 2008 mede opgezet om de babysterfte in Nederland aan te pakken. De eigen bijdrage vormt een extra struikelblok. Voor hulpverleners is het toch al moeilijk deze vrouwen te motiveren psychiatrische bemoeienis te accepteren.

POP-poli

Enkele ziekenhuizen hebben voor kwetsbare zwangeren een POP-poli opgezet. POP staat voor: psychiatrie, obstetrie, pediatrie. Daar werken een gynaecoloog, kinderarts, psycholoog, maatschappelijk werker en psychiater samen. De expertise van deze poli’s dreigt door de eigen bijdrage teloor te gaan.

Lees hoe de moeders de begeleiding ervaren:  Vijf veilige kinderbedjes.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen