Innovatiefonds Zorgverzekeraars wil betere zorg voor ggz-cliënt

Het Innovatiefonds Zorgverzekeraars stelt geld beschikbaar voor twee onderzoeken gericht op verbeteringen in de zorg voor ggz-clienten. Deze clienten komen nu niet altijd direct op het juiste zorgadres terecht, omdat het soms onduidelijk is welk type zorg voor welke client geschikt is. Eén onderzoek wordt uitgevoerd door de Universiteit Twente en de Vrije Universiteit. Het tweede onderzoek is een initiatief van de Stichting Topklinische GGz. Beide onderzoeken gaan naar verwachting in juni van start.
Het Innovatiefonds Zorgverzekeraars steunt projecten die aanzetten tot verbeteringen in de zorg. Daarbij staat de client steeds centraal. De twee nieuwe projecten waarin het Innovatiefonds Zorgverzekeraars nu investeert, zijn erop gericht te komen tot doelgerichte, effectievere zorg binnen de geestelijke gezondheidszorg. Door onder andere clientprofielen te ontwikkelen kan sneller bepaald worden welke zorg het best aansluit bij de feitelijke behoeften van de client. Instanties kunnen de client beter verwijzen naar de best passende zorg voor hem of haar. Dit geldt voor clienten in zowel de eerste, tweede als derde lijn. Deze nieuwe aanpak bespaart teleurstellingen, tijd en geld; het voorkomt dat clienten op de verkeerde plek worden behandeld. De inzet van E-Mental Health (behandeling met ondersteuning van internet) kan daarbij een belangrijke rol spelen. In deze projecten worden alle stakeholders betrokken, waaronder de zorgverzekeraars, maar bovenal de clienten zelf.

Project 1: ‘Blended care’ voor depressieve clienten
De Universiteit Twente en de Vrije Universiteit gaan onderzoeken welke clienten met depressieve klachten het best geholpen kunnen worden met ‘blended care’ en op welke manier. Blended care is een behandelwijze, waarbij de client zowel face to face als online behandeling ontvangt .  De hoofdvraag in dit onderzoek is hoe deze gemengde zorgvorm optimaal kan aansluiten bij de client. Hierbij wegen de profiel-kenmerken van de client mee, de aard en ernst van de depressieve klachten, én de wensen en behoeften van de client. Dit onderzoek duurt naar verwachting 18 maanden.

Project 2: Effectievere geestelijke gezondheidszorg
De Stichting Topklinische GGz gaat onderzoek doen naar (kosten)effectiviteit van topklinische geestelijke gezondheidszorg. Daarbij is de focus gericht op een betere behandeling van clienten met ernstige en complexe eetstoornissen en persoonlijkheidsstoornissen. Het doel is deze clienten eerder te (h)erkennen en te verwijzen naar de voor hen meest effectieve zorg. Door de problematiek goed en tijdig te herkennen, is onnodige, niet-effectieve zorg in de tweede of derde lijn te voorkomen. In dit project worden de resultaten van het onderzoek meteen in de praktijk gebracht. Dit onderzoek duurt naar verwachting drie jaar.

Medewerking ggz-instellingen
De nieuwe methodieken die voortvloeien uit deze onderzoeksprojecten zijn belangrijk voor alle doelgroepen binnen de ggz. Aan beide projecten zullen vanaf het begin ggz-instellingen meewerken. In het eerstgenoemde project zijn dit: GGz inGeest, GGz Friesland, GGnet,en GGz Breburg. In het tweede project zijn dit: Centrum Ursula Eetstoornissen (onderdeel van Rivierduinen), Altrecht Eetstoornissen Rintveld en De Viersprong.

Bron: Innovatiefonds Zorgverzekeraars

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen