Niet te ver uit de kast

Ervaringen van homo- en biseksuelen in Nederland
Opinieonderzoeken onder de bevolking laten zien dat homoseksualiteit in Nederland breed wordt geaccepteerd. Maar hoe zijn eigenlijk de ervaringen van homoseksuele mannen, lesbische vrouwen en biseksuelen? Voelen zij zich geaccepteerd? Kunnen zij gemakkelijk open zijn over hun homo- of biseksualiteit? Hoe vaak krijgen zij te maken met negatieve reacties, zoals zogenaamde grapjes, scheldpartijen of fysiek geweld? In hoeverre passen zij zich aan, om dergelijke reacties te voorkomen? Hoe is het gesteld met hun welbevinden?

Deze vragen worden beantwoord op basis van onderzoek onder homo- en biseksuele mannen en vrouwen van 18-64 jaar. Het algemene beeld is positief, maar negatieve reacties zijn niet uitzonderlijk, met name in de openbare ruimte. In de enquêtes zijn vrouwen en mannen tegelijkertijd ondervraagd, waardoor hun ervaringen steeds zijn vergeleken. Homoseksualiteit blijkt homomannen wat meer problemen te geven dan lesbische vrouwen. Ook blijkt dat biseksuelen zich wat minder geaccepteerd voelen dan homoseksuelen.

Bron: Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP)

Het onderzoek is uitgevoerd op verzoek van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen