Ruim helft ziekenhuizen verwacht geldproblemen

Array

Ruim de helft van de ziekenhuizen verwacht op korte termijn in liquiditeitsproblemen te komen. Vooral grote ziekenhuizen, met een omzet van meer dan €150 mln, voorzien problemen als er niet binnen twee weken een contract met een zorgverzekeraar is. Dat blijkt uit een enquête van de vereniging van zorgfinancials HEAD onder de leden.

Voor 1 april moeten ziekenhuizen en zorgverzekeraars contracten hebben gesloten over de levering en betaling van de zorg voor dit jaar, maar dat zal in veel gevallen waarschijnlijk niet lukken. Bij een contract horen ook afspraken over financiele voorschotten voor behandelingen.Nu schieten ziekenhuizen lopende behandelingen zelf voor, als er een contract ligt neemt de zorgverzekeraar dat over. Zonder contract komen ook die voorschotten er niet en vooral dat zou bij ziekenhuizen voor financiele problemen kunnen zorgen. Van de ondervraagden voorziet 59% liquiditeitsproblemen in 2012.

Meer dan de helft van de ondervraagden bij ziekenhuizen en revalidatiecentra voorziet een veel lagere omzetgroei dan de laatste jaren. Volgens 54% zal er helemaal geen of alleen zeer lichte groei worden geboekt. 13% verwacht zelfs een omzetdaling. In een akkoord dat vorig jaar werd gesloten tussen de ziekenhuizen, zorgverzekeraars en de overheid was een maximale groei van 2,5% voor de hele sector overeen gekomen.

Bron: Frama Actueel/FD
Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen