Utrecht is drie `kleinschalige’ zorglocaties rijker

Op de eerste zonnige dag van deze week openden Mitros en zorgorganisatie Careyn (voorheen Aveant) drie nieuwe locaties volgens het concept “Kleinschalig Wonen”. De officiele opening vond plaats in De Prinses (Prinses Margrietstraat, Zuilen).

In dit gebouw kunnen (echt)paren waarvan één van beiden dementerend is, zo lang mogelijk samen blijven wonen. Heeft de dementerende partner intensievere zorg nodig? Dan wonen beiden in hetzelfde gebouw: de dementerende partner in één van de woongroepen en de partner in één van de mantelzorgwoningen in hetzelfde gebouw. In het gebouw zijn ook reguliere seniorenwoningen voor 55-plussers. Iets verderop aan de Van Hoornkade staat het complex De Geuzenveste waar 24 dementerende ouderen komen te wonen. Gewoon tussen alle koop- en huurappartementen en dus midden in het leven. En aan de Laan van Chartreuse in Ondiep werd het gebouw Nieuw Chartreuse met 18 zorgwoningen met voorzieningen opgeleverd.

Officiele opening
Zowel Mitros als Careyn zijn erg trots dat deze locaties klaar zijn. Symbolisch werd dit gisteren gevierd door de naam van het gebouw `De Prinses’ te onthullen. Samen met één van de toekomstige bewoners trokken wethouder Gilbert Isballa, Karin Verdooren (directeur Mitros) en Ton van Overbeek (voorzitter RvB Careijn) het doek naar beneden. Na jaren van voorbereiding verhuizen vandaag de bewoners naar deze locaties. En daarmee is het “Kleinschalig Wonen” in de Utrechtse wijken een feit. Het sluit aan bij het verhaal van Careyn over `Het Dorp’ in de stad. Mensen blijven in hun vertrouwde buurt wonen, midden in het dagelijks leven. Maar krijgen daarbij wel de benodigde zorg. Als woningcorporatie laat Mitros zien dat zij breder kijkt dan alleen woningbouw. De combinatie van mantelzorg bij de zorglocatie en de aanwezigheid van maatschappelijke voorzieningen zijn daar een voorbeeld van. Wethouder Isabella was onder de indruk van het gebouw. “Het resultaat van een goede samenwerking tussen een zorgorganisatie en een woningcorporatie”, aldus Isabella.

Wie komt in aanmerking voor de woningen?
Voorwaarden om in aanmerking te komen voor een mantelzorgwoning van De Prinses zijn:

* U bent partner van een bewoner van de zorgwoningen op de tweede verdieping aan wie Careijn zorg en ondersteuning biedt.
* U bent een echtpaar of samenwonend, waarvan de partner dementerend is en een zorgindicatie (CIZ 1 t/m 4) en of een indicatie thuishulp heeft. Samenwonenden kunnen ook broer en zus zijn of anderszins een gezamenlijk huishouden voeren.
* U bent ingeschreven bij Woningnet als woningzoekende.
* Uw inkomen is passend voor de woning (voor verkrijgen woonvergunning). Uw gezamenlijk inkomen is maximaal EUR 45.000, -. Huurtoeslag aanvragen is mogelijk, afhankelijk van uw inkomen.
* Huurders van de mantelzorgwoningen onder de 65 jaar dienen uit de provincie Utrecht te komen, of een binding met de provincie Utrecht te hebben. Voor huurders boven de 65 jaar geldt deze bepaling niet.

Voor vragen over de toewijzing en voorwaarden voor de woningen kunt u contact opnemen met Anneloes Hellendoorn, projectadviseur wijkontwikkeling bij Mitros  [email protected].
Voor de andere locaties komt men in aanmerking indien er een indicatie voor verpleeghuiszorg is vanaf ZZP 5. Wilt u meer weten over de zorg, heeft u vragen over indicatie of andere vragen over het mantelzorgconcept? Dan kunt u per e-mail terecht bij mevrouw Corry Smit, manager zorg Careijn [email protected].

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen