‘Design for Aging’: wereldwijde inspiratie wonen en zorg voor ouderen

Array

Het boek ‘Design for Aging’ met inspirerende voorbeelden in wonen en zorg voor ouderen uit vier verschillende werelddelen is op 20 maart 2012 gelanceerd tijdens een feestelijke bijeenkomst in Weidevogelhof te Pijnacker. Weidevogelhof en 25 andere case studies zijn beschreven door een vijftal auteurs uit verschillende landen, waaronder Kenniscentrum-adviseur Monique Wijnties. De voorbeelden uit Australie, Japan, Amerika en verschillende Europese landen zijn zeer uiteenlopend en tegelijk zijn de vraagstukken zeer herkenbaar.

Nederlandse voorbeelden
In het boek zijn de volgende Nederlandse voorbeelden opgenomen:
• De Hogeweyk te Weesp: een bijzondere wijk waar mensen met dementie per leefstijl bij elkaar wonen en verpleeghuiszorg ontvangen van zorgorganisatie Vivium
• Weidevogelhof te Pijnacker: een nieuwbouwproject van Rondom Wonen in samenwerking met de corporaties Mooiland en Habion voor zelfstandig wonen én voor wonen met zorg samen met Pieter van Foreest maar o.a. ook met IPSE De Bruggen, Fokus, Stichting Welzijn en Ondersteuning Pijnacker-Nootdorp (SWOP).
• Wiekslag Boerenstreek: een wijkverpleeghuis met 18 appartementen in Soest van Zorgpalet Baarn-Soest.
• Wiekslag Krabbelaan: kleinschalig groepswonen voor mensen met dementie in Baarn van Zorgpalet Baarn-Soest.

Van Weidevogelhof naar inspiratie uit Japan
Tijdens de lancering van ‘Design for Aging’ presenteerde Peter de Lange van Rondom Wonen de ins en outs van het veelomvattende project Weidevogelhof. Ook was er gelegenheid om Weidevogelhof met eigen ogen te leren kennen. Emi Kiyota, één van de co-auteurs van het boek, inspireerde de aanwezigen met voorbeelden uit Japan en haar ideeen over ‘embracing imperfectness gracefully’. Ook sprak zij over het eerste Ibasho-café in oprichting.

26 wereldwijde voorbeelden
Het boek biedt 26 case studies van Design for Aging uit 4 verschillende werelddelen, te weten case studies uit:
• Australie (5): Sir Montefiore Home Randwick, Southwood nursing home, Wintringham Port Melbourne Hostel, Tjilpi Pampaku Ngura, Brightwater Onslow Gardens.
• Japan (5): Akasaki-cho Day Care (Kikuta), Himawari Group Home, NPO Group Fuji Geographics, Gojikara Village, Tenjin no Mori.
• Zweden (1): Neptuna.
• Denemarken (1): Salem Nursing Home.
• Nederland (4): Wiekslag Boerenstreek, Wiekslag Krabbelaan, De Hogeweyk, Weidevogelhof.
• Engeland (4): Belong Atherton, Heald Farm Court, Sandford Station, the Brook.
• USA (6): Leonard Florence Center for Living, the Skilled Nursing Component at Foulkeways at Gwynedd, Deupree Cottages, Montgomery Place, Park Homes, Childers Place.

Meer informatie op www.kcwz.nl

Bron: ActiZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen