Grotere overlevingskans longkanker door geïndividualiseerde therapie

Array

Longkanker is de meest voorkomende kankersoort ter wereld. Nieuwe zogenaamde ’targeted’ therapieen zijn veilig en effectief, blijkt uit onderzoek van Joline Lind. Helaas reageren niet alle patienten goed op de nieuwe behandelwijzen. Lind onderzocht daarom ook welke patient- of tumoreigenschappen kunnen voorspellen of patienten baat hebben bij de middelen. Lind promoveert 26 maart bij VUmc.

Niet alleen komt longkanker het meest voor; het is tevens de belangrijkste oorzaak van met kanker samenhangende sterfte bij zowel mannen als vrouwen. Helaas presenteert de ziekte zich bij het merendeel van de patienten pas in het gevorderde stadium waarin de kanker op afstand is uitgezaaid.

Voor deze patienten is vooralsnog geen curatieve behandeling voorhanden en is de prognose heel slecht. Tot voor kort bestond de standaardbehandeling uit chemotherapie. Hiermee is de gemiddelde overleving 8-12 maanden en zijn er na 1 jaar maar 33-46% patienten in leven.

Recent onderzoek van de biologie van kanker heeft specifieke kenmerken van de kankercel en het micromilieu geïdentificeerd. Dit heeft geleid tot het ontwikkelen van nieuwe doelgerichte (’targeted’) therapieen. De belangrijkste voor longkanker zijn de epidermale groeifactorreceptor (EGFR) remmers en de angiogeneseremmers.

Door middel van een aantal klinische studies deed Lind onderzoek naar de veiligheid en effectiviteit van een aantal (combinaties) van deze nieuwe middelen bij patienten met gevorderde longkanker. De therapieen bleken effectief, maar niet bij alle patienten. Lind zocht daarom ook naar patient- of tumoreigenschappen die voorspellen welke patienten geholpen kunnen worden met welke middelen.

Het onderzoek wijst de weg naar nieuwe geïndividualiseerde therapie van longkanker die de prognose van deze pandemische ziekte hopelijk substantieel zal doen verbeteren.

Meer informatie over het proefschrift in VU-DARE

  • Start: datum26-03-2012
  • Tijd: 11.45
  • Locatie: Aula
  • Titel: Management of advanced non-small lung cancer: moving towards a more personalised approach
  • Spreker: J.S.W. Lind
  • Promotor: prof.dr. E.F. Smit

Bron: VU medisch centrum

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen