Judith Merkies: Bijsluiter tegen barstende borsten

“Iedereen die een prothese, zoals een kunstheup of een borstimplantaat, krijgt, hoort een overeenkomst aan te gaan met de behandelende arts. In de overeenkomst staat wat de specifieke eigenschappen van de prothese zijn, wat de bijwerkingen kunnen zijn en is er speciale aandacht voor gezondheidsrisico´s en postoperatieve nazorgmaatregelen”, zegt Judith Merkies namens de PvdA in het Europese Parlement.

“Goede voorlichting over de werking en onderhoud van de prothese voor en na de ingreep, net als regelmatige check-ups zijn een must. Het gaat namelijk over iets wat van nature niet in je lichaam thuishoort”, aldus Merkies. “Ook is het reguleren van reclame voor cosmetische implantaten een vereiste. Ook moet de klant weten wat de opvolgkosten zijn van het onderhoud of eventuele verwijdering na de cosmetische ingreep.”

De huidige regelgeving over medische hulpmiddelen (Richtlijn 93/42/EEG van de Raad betreffende medische hulpmiddelen) moet snel op de schop. De schandalen rondom de PIP-borstimplantaten en de metalen kunstheupen hebben laten zien dat patienten onvoldoende beschermd zijn tegen te snel doorgevoerde vernieuwingen bij implantaten. Gevolg is dat patienten aan gezondheidsrisico’s zijn blootgesteld en in de ergste gevallen zijn overleden. De Europese Commissie buigt zich nu over een herziening waarin de huidige tekortkomingen worden weggenomen.

“Een nationaal of Europees register is nodig om ervoor te zorgen dat, mocht er iets mis zijn met een bepaald product, mensen snel opgeroepen kunnen worden om erger te voorkomen.” zegt Merkies.

Vandaag heeft de Milieucommissie van het Europese Parlement ingestemd met maatregelen die de Europese Commissie moet meenemen in de herziening.

Merkies is pleitbezorger van drie concrete maatregelen zoals voorgesteld door het Europese Parlement:

  • Overeenkomst met behandelend arts
  • Algemene voorlichting over effecten lange termijn implantaten (slijt, onderhoud, vervanging, bijwerkingen, etc)
  • Register van prothesen

Auteur: Judith Merkies

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen