Samen tegen tuberculose

Hoe kunnen de groep van Afrikaanse, Caribische en Pacifische Staten (ACP) en Europa de handen ineen slaan in de strijd tegen tuberculose? Ter gelegenheid van Wereld Tuberculose Dag 2012 kwamen afgevaardigden uit deze gebieden en deskundigen op het gebied van tbc bij elkaar in het Europarlement in Brussel. TuBerculosis Vaccine Initiative (TBVI) organiseerde daar een symposium in samenwerking met europarlementarier Charles Goerens.

Met bijna 9 miljoen nieuwe gevallen en tegen de anderhalf miljoen sterfgevallen per jaar is tuberculose (tbc) nog steeds de op één na dodelijkste infectieziekte ter wereld. Medicijn-resistentie vormt een groeiende dreiging, zo blijkt uit de meest recente cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Kinderen worden dubbel geraakt. Niet alleen is de ziekte in kinderen moeilijk te diagnostiseren en behandelen, tegen de tien miljoen kinderen zijn één of meerdere ouders kwijtgeraakt aan tbc, en velen worden gedwongen om te stoppen met school om voor hun familie te kunnen zorgen.

Hoewel tbc bekend staat als een armoede-gerelateerde ziekte benadrukt de Zuid-Afrikaanse minister van Wetenschap en Technologie, Naledi Pandor, dat tuberculose geen rekening houdt met landsgrenzen en geen verschil maakt tussen arm en rijk. “We moeten stoppen met zeggen dat tbc een ziekte voor de armen is. Dan zouden we al een eind op weg zijn om korte metten te maken met stigmatisering.”

Nieuwe middelen om tuberculose onder controle te krijgen zijn dringend nodig. Geen enkel gebied weet dat beter dan de Groep van Afrikaanse, Caribische en Pacifische landen (ACP), waar tbc elk jaar de levens van miljoenen verwoest. Met betere diagnostiek, medicijnen en vaccins kunnen we tbc onder controle krijgen en uiteindelijk elimineren. Dr Mohamed Ibn Chambas, secretaris generaal van de ACP: “Tuberculose is een langzame en peperdure sluipmoordenaar. De strijd tegen tbc voorkomt niet alleen groot menselijk lijden en armoede maar kan uiteindelijk zelfs substantiele groei bewerkstelligen.”
“Alleen grootschalige vaccinatieprogramma’s kunnen bijdragen om het doel van eliminatie in 2050 te behalen,” zegt europarlementarier Louis Michel. Hij voegt toe dat het Europa’s plicht is om de strijd tegen tbc op Europees niveau te steunen, bijvoorbeeld door steun te bieden aan organisaties als TBVI. Dr Roberto Bertollini van de WHO wijst op het belang van nieuwe vaccins om medicijnresistentie mee aan te pakken. “Resistente vormen van tuberculose vormen eensignificante dreiging die de huidige vooruitgang in gevaar kan brengen en effectieve behandeling belemmert. Het Europese actieplan tegen medicijnresistente tuberculose vraagt om nieuwe, effectievere vaccins. We moeten samenwerken,” voegt Bertollini toe. “We moeten samenwerking bereiken tussen alle mogelijke partners.”

Een breed gedragen, wereldwijde strategie is nodig om deze ontwikkelingen door te zetten. Een gezamelijke aanpak voor vaccinontwikkeling kan helpen researchprioriteiten vast te stellen en beschikbare middelen zo effectief mogelijk in te zetten. De aanpak kan richting geven aan wetenschappers, toezichthouders, activisten, donoren, investeerders en beleidsmakers. Dr Jelle Thole, directeur van TBVI nam dan ook van de gelegenheid  gebruik om het deze week gepubliceerde strategische plan te presenteren dat is opgesteld door onderzoekers van over de hele wereld. Thole: “We hebben een rijk gevulde portfolio van veelbelovende vaccinkandidaten, maar het moet gemanaged worden en de leemten moeten opgevuld worden. Dit document vormt een blauwdruk dat ons richting geeft in onze keuzes.”

In Afrika vindt volgens minister Pandor een enorme hoeveelheid baanbrekend onderzoek plaats en inmiddels is er op het continent onmisbare capaciteit voor klinische evaluatie opgebouwd. Regio’s die gebukt gaan onder tuberculose kunnen een belangrijke rol spelen in het ontwikkelen van oplossingen daarvoor.

Vaccinonderzoek voor tuberculose is ingewikkeld en kostbaar en vraagt om mondiale inzet. Vandaag lieten afgevaardigden van over de hele wereld zien dat de wil er is om de handen ineen te slaan. Wetenschappelijk onderzoek is veelbelovender dan ooit. Nu is het de beurt aan beleidsmakers, politici, investeerders en donoren om de volgende stappen mogelijk te maken.

Bron: TBVI

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen