Delier op IC betrouwbaar te voorspellen

Array

Acute verwardheid, ofwel delirium, is een veel voorkomende stoornis bij intensive care (IC) patienten. Een derde van de IC-patienten ontwikkelt een delirium tijdens de IC-opname. De gevolgen kunnen ernstig zijn: een verlengde beademingsduur, een langer verblijf op de IC, meer heropnames en een grotere kans om te overlijden. Onderzoek van Mark van den Boogaard toont aan dat patienten ook op langere termijn nog problemen hebben met hun geheugen en concentratie. Hun algemene kwaliteit van leven is gelijk aan die van patienten die niet delirant zijn geweest tijdens de IC-opname. Om hoogrisicopatienten te kunnen identificeren ontwikkelde Van den Boogaard een voorspelmodel voor delirium. Dit model voorspelt – beter dan behandelend artsen en verpleegkundigen dit kunnen. -wat de kans is dat de patient delirant wordt tijdens de IC opname,  Patienten met een verhoogd risico worden in dit onderzoek vervolgens preventief behandeld met medicijnen. Dit leidt tot minder delirante patienten, minder heropnames en een betere kans op overleving, vooral in de groep met het hoogste risico.
Biografie
Mark van den Boogaard (Nijmegen, 1965) studeerde Gezondheidswetenschappen in Utrecht. Bovenstaand onderzoek verrichtte hij op de afdeling Intensive Care, in samenwerking met de afdeling IQ Healthcare van het UMC St Radboud, binnen het onderzoeksinstituut Nijmegen Centre for Evidence Based Practice. Hij is werkzaam als wetenschappelijk onderzoeker bij de afdeling Intensive Care van dit UMC.

Datum: maandag 2 april 2012
Tijd: 10:30
Locatie: Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2
Faculteit: Faculteit der Medische Wetenschappen
Promovendus: de heer drs. M.H.W.A. van den Boogaard
Promotors: prof. dr. R.P. Pickkers, prof. dr. J.G. van der Hoeven, prof. dr. T. van Achterberg
Copromotors: dr. L.J. Schoonhoven
Titel promotie: Delirium in intensive care patients; detection, impact, prediction, prevention and biomarkers

Bron: RU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen