Carenzorgt.nl stelt zorgdossier open voor patiënt en familie

Array
Dit is een origineel bericht van Nedap healthcare
Carenzorgt.nl, een onderdeel van Nedap healthcare, maakt het mogelijk voor patienten, familie en mantelzorgers om online inzicht te krijgen in het clientdossier van de zorginstelling. Het gaat hier om de dagelijkse rapportages van verpleegkundigen en om meetwaarden zoals bloeddruk en gewicht. Carenzorgt.nl wil zo de zorg aan patienten en de afstemming tussen patient, familie en zorgverleners efficienter maken.

Tot nu toe was het raadplegen van het papieren zorgdossier de enige mogelijkheid om als patient, mantelzorger of familie op de hoogte te blijven van het wel en wee van iemand die thuiszorg ontvangt of in een verzorgingshuis woont. Het online zorgdossier van Carenzorgt.nl maakt nu het raadplegen van informatie 24 uur per dag mogelijk.

Andre Foeken van Nedap: ‘We zien dat deze papieren dossiers langzaam verdwijnen en plaats maken voor digitale varianten. Dit is een verbetering voor de zorgverlener, maar is lastig voor de patient en familie, omdat zij vaak geen toegang meer hebben tot de gegevens. De grootste uitdaging blijft dat veel van de oudere patienten nu nog niet online zijn. Maar we merken dat dit snel verandert. We willen hier nu al op inspelen.’

Beveiliging en privacy is essentieel voor een online zorgdossier, daarom gebruikt Carenzorgt.nl dezelfde beveiliging als internetbankieren. Je logt in op een beveiligde site en je kunt pas bij het dossier nadat je via een SMS je identiteit hebt bewezen.

‘Een belangrijk punt was het eigendom van de gegevens. Inzicht is eigenlijk een slecht woord. Je kunt de gegevens niet alleen zien, maar ze zijn in Carenzorgt ook écht van jou. Als een patient naar een andere zorgaanbieder gaat kun je ze meenemen. Ook bepaal jij als klant zelf wie er nog meer inzicht heeft. Jij bent dus echt de eigenaar,’ aldus Foeken.

In april start KinderThuisZorg als eerste met de implementatie van het online dossier in Carenzorgt.nl. KinderThuisZorg is een ideale kandidaat omdat de meeste patienten en familie dagelijks werken met internet, in tegenstelling tot patienten uit de ouderenzorg. Voor een filmpje over de werkwijze: klik hier.

Over Carenzorgt.nl
Carenzorgt.nl is een gratis social community voor mantelzorgers. Mantelzorgers kunnen hierin de familieleden, kennissen en de zorgverlener uitnodigen om samen de zorg te regelen. Op die manier staat de mantelzorger er niet meer alleen voor. Carenzorgt.nl is een initiatief van Nedap healthcare.

Over Nedap healthcare
Nedap healthcare ondersteunt en automatiseert het administratieve proces in de zorgsector. Dagelijks werken meer dan 50.000 verpleegkundigen met Nedap. Met producten als het mobiele ECD en medewerkerportaal met smartphone kunnen zij zelfstandig de zorg regelen met hun team of afdeling.

Bron: ANP Perssupport
Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen