NVAB: Regie over zorg werkenden terug bij de bedrijfsarts

Werkenden de dupe van huidige situatie
De regie over de zorg voor werkende mensen moet terug naar de bedrijfsarts. Alleen dan is de privacy en het belang van werknemers gegarandeerd. De uitzending van Zembla van afgelopen vrijdag 23 maart bracht duidelijk in beeld hoe de privacy van werknemers geschonden wordt en dat zij geen toegang hebben tot passende bedrijfsgeneeskundige zorg. De NVAB maakt zich al langer zorgen over de inzet van medisch ongeschoolde medewerkers, zoals casemanagers, wanneer werknemers zich ziek melden.

De bedrijfsarts is in juridische zin verantwoordelijk voor het medisch aspect van de ziekteverzuimbegeleiding van werkenden. Het probleem bij de inzet van een casemanager “aan de poort” is dat dan een medische leek gaat bepalen wanneer de bedrijfsarts wordt ingezet. Dit is ronduit riskant voor de werknemer. Ook lokt deze situatie de werknemer uit om allerlei medische details aan een leek, die geen beroepsgeheim heeft, te vertellen. Zo kan die medische informatie rechtstreeks aan de werkgever worden doorverteld. Ook het voldoen aan de Wet Verbetering Poortwachter (Wvp) en het kunnen handelen volgens de NVAB-richtlijnen is met dit rammelende systeem niet gegarandeerd.

Bron: Nieuwsbank

 

Voor werknemers is vaak niet duidelijk wat de rol en bevoegdheid is van een casemanager. Bedrijfsartsen meldden de NVAB situaties waarbij de wettelijke regelingen over privacy worden geschonden. Daarom ontwikkelde de NVAB een Leidraad over de wettelijke kaders waaraan de samenwerking tussen bedrijfsartsen en casemanagers moet voldoen. De Leidraad is geschreven voor bedrijfsartsen, maar is ook verhelderend voor casemanagers, werkgevers en werknemers.

In het najaar van 2011 riep de NVAB staatssecretaris De Krom en de Tweede Kamer al op maatregelen  te treffen om de bedrijfsgezondheidszorg  te verbeteren. De NVAB steunt dan ook de nieuwe oproep van CNV voorzitter Jaap Smit van afgelopen vrijdag: “Hij [De Krom, red.] doet er goed aan om het systeem alsnog op de schop te nemen”.
De zorg voor werkenden hoort bij de bedrijfsarts, die de regie voert in een team met geschoolde medewerkers zoals doktersassistenten en (bedrijfs)verpleegkundigen. Dit geldt zeker in een tijd waarin hoge eisen worden gesteld aan de gezondheid, productiviteit en duurzame inzetbaarheid van alle werkenden in Nederland.

De NVAB-leidraad kunt u hier downloaden (pdf)

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen