Raad voor de Volksgezondheid en Zorg bezoekt gemeente Enschede

Array

Op vrijdag 16 maart 2012 heeft de Raad voor de Volksgezondheid de gemeente Enschede bezocht voor een werkbezoek. Diverse onderwerpen stonden op het programma zoals de samenwerking tussen de gemeente en zorgverzekeraar Menzis bij preventie en kwetsbare groepen, de decentralisatie van de functie begeleiding uit de AWBZ naar gemeenten, de inzet van de POH-GGZ bij de huisarts, en de wijkverpleegkundige in het kader van het project Zichtbare Schakels.

Het werkbezoek heeft belangrijke informatie opgeleverd met het oog op de voorbereiding van het advies “De bomen en het bos: de patient, zijn vraag en het landschap.”

De gemeente Enschede heeft recent een convenant gesloten met zorgverzekeraar Menzis. Aanleiding is de vervlechting van zorg en ondersteuning in het kader van de Zorgverzekeringswet en de WMO, het armoedebeleid en ook de jeugdzorg en jeugd-ggz die op termijn naar gemeenten worden overgeheveld. Door samen te werken kan de uitvoering beter op de vraag worden afgestemd en bijvoorbeeld wanbetaling van zorgpremies efficienter worden aangepakt. De gezondheidssituatie en de zorgconsumptie is in Enschedese deelpopulaties ongunstig waardoor het loont om te investeren in preventie via leefstijlverbetering, (arbeids)participatie en een speciale zorgpolis voor kwetsbare burgers. Het bleek van belang om veel tijd te investeren in de onderlinge relatie, het ontwikkelen van een gemeenschappelijke visie en strategie, en om zoveel mogelijk aan te sluiten bij bestaande wijkinitiatieven.

Vanwege de decentralisatie van begeleiding uit de AWBZ naar de WMO krijgt de gemeente er op termijn 3000 nieuwe clienten bij, waarvan echter 70% al een bestaande doelgroep is in het kader van de uitvoering van gemeentelijke taken. In een pilot wordt nagegaan of met een zorgloket in het gezondheidscentrum, dus vroeg in de zorgketen, mensen meer op hun eigen kracht worden aangesproken en wordt voorkomen dat zij onnodig voor bepaalde WMO-voorzieningen worden geindiceerd.

Vanuit de Stichting POH-GGZ Twente zijn inmiddels bij 110 huisartsen (60%) ggz-praktijkondersteuners in de regio gestationeerd. Deze ondersteunen de huisarts bij de signalering, probleemverheldering, behandeling en case management van psychische klachten, en de begeleiding van chronische ggz bijvoorbeeld na ontslag. Deze aanpak beoogt klachten in een vroeg stadium te signaleren zodat verergering van klachten en een beroep op tweedelijns-ggz wordt voorkomen. Een ander voordeel is de verbinding met somatische problematiek. Veel chronisch zieken hebben psychische klachten, waardoor voor de patient meerwaarde kan worden gerealiseerd door samenwerking tussen huisarts, POH-somatisch en de POH-ggz.

Op lokatie in gezondheidscentrum Eudokia werd hun project POH-jeugd ggz besproken (www.eureka-jeugdggz.nl). Dit project wordt tijdelijk gefinancierd vanuit innovatiegelden en wordt door het Nivel geevalueerd. Aan de basis van het succes van deze aanpak ligt de langdurige vertrouwensrelatie tussen huisarts en client/ouder. In één jaar zijn 100 clienten gezien door de POH-jeugd ggz waarvan 25% zijn doorverwezen naar een tweedelijns ggz voorziening. Ook is gesproken over de relatie met jeugdzorg en met het Loes-loket voor opvoedingsondersteuning van het Centrum voor Jeugd en Gezin.

Tenslotte werd een bezoek gebracht aan zorgcentrum De Posten. Dit verpleeg- en verzorgingshuis heeft een ambulante functie voor ouderen in de omliggende wijk zodat zij zo lang mogelijk zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. Sinds enige tijd zijn enkele wijkverpleegkundigen werkzaam in het kader van het project Zichtbare Schakels. Deze wijkverpleegkundigen bezoeken alle thuiswonende 75-plussers waarbij het functioneren aan de hand van het Trazag-instrument wordt beoordeeld. Steeds vindt terugkoppeling plaats naar de huisarts. Opvallend is het hoge bereik (98%) waardoor ook zorgmijders in beeld zijn. Met veel bewoners gaat het overigens goed. Voor ouderen die ondersteuning nodig hebben of behoefte hebben aan sociale activiteiten is er aanbod vanuit het zorgcentrum, zoals maaltijden en een “Huiskamer van de buurt”.

Bron: RVZ

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen