Darmkankerzorg Amphia beloond met keurmerk

De patientenorganisaties rond kanker in het spijsverteringsstelsel hebben bekeken of ziekenhuizen de zorg rondom mensen met dikkedarmkanker goed hebben georganiseerd.

Ziekenhuizen die voldoen aan hun eisen ontvangen van de Nederlandse Federatie van Kankerpatientenorganisaties (NFK) een keurmerk in de vorm van een vinkje. Het Amphia Ziekenhuis heeft het vinkje, net als twee jaar geleden, weer ontvangen. Voorzitter Raad van Bestuur Olof Suttorp: “Door dit keurmerk weten patienten met dikkedarmkanker dat Amphia de zorg rondom hun aandoening uitstekend heeft georganiseerd. Juist omdat het keurmerk gegeven wordt door patientenorganisaties zijn wij er extra trots op

Amphia voldoet aan hoge eisen
De zorg voor kankerpatienten is zeer complex; er zijn verschillende artsen en afdelingen bij betrokken. Hoe beter de organisatie hiervan, hoe beter de zorg. De toekenning van het keurmerk betekent dat het Amphia Ziekenhuis voldoet aan de hoge eisen. Binnen het Amphia Ziekenhuis zijn bijvoorbeeld meerdere MDL-artsen werkzaam en wordt gewerkt met een multidisciplinair team. Bij de diagnostiek en behandeling worden patienten begeleid door gespecialiseerd verpleegkundigen en is er indien nodig maatschappelijke of psychische hulp beschikbaar. En patienten worden goed geïnformeerd, op het juiste moment en hebben een duidelijk aanspreekpunt. “Amphia is een van de grootste ziekenhuizen in Nederland op dit gebied. We hebben hierdoor heel veel ervaring met deze aandoening en behandelmethoden en boeken goede resultaten. Sinds kort wordt voor een deel van de darmoperaties ook de operatierobot ingezet. We blijven ons continu ontwikkelen om patienten de beste zorg te kunnen blijven bieden”,  zegt chirurg Rogier Crolla.

Goede zorg en goede informatie
Amphia probeert patienten zo goed mogelijk te informeren over hun aandoening, onderzoek en behandeling. Patienten met darmkanker kunnen daarom sinds kort op de website www.amphia.nl een kort filmpje bekijken over een coloscopie (darmonderzoek), darmchirurgie en chemotherapie. Patienten krijgen hierdoor beter inzicht in hetgeen hen te wachten staat.

Amphia toonaangevend in oncologische zorg
Het oncologisch centrum van het Amphia Ziekenhuis richt zich op de verdere verbetering van de zorg voor alle vormen van kanker. Het Amphia Ziekenhuis streeft daarbij zoveel mogelijk samenwerking met andere ziekenhuizen en zorgverleners na. Ook wordt waar mogelijk samengewerkt met patientenverenigingen. Eerder ontving het Amphia Ziekenhuis al het borstkankerlintje. Naast het darmkankervinkje ontving het ziekenhuis gisteren ook het vinkje voor de zorg bij bloed- en lymfeklierkanker.