Deel onderzoek naar fraude Stapel online

Na nadere bestudering van een eerste deel van de publicaties van hoogleraar Diederik Stapel, blijkt ruim de helft definitief frauduleus.
De commissie-Levelt publiceerde dinsdag de eerste resultaten van het detailonderzoek naar de fraude.

De Universiteit van Tilburg laat weten dat resultaten van het onderzoek in tranches naar buiten komen. Uit dit eerste gedeelte blijkt dat van de 20 publicaties er 12 door Stapel zijn vervalst en dat een drietal bijdragen aan boeken eveneens frauduleus blijken.
‘Voor de betrokkenen bij deze artikelen is het belangrijk om te weten of de publicatie niet klopt en wat er dan fout aan is”, aldus een woordvoerder van de Universiteit. De resultaten zijn volgens hem niet verbazingwekkend. ”Dit is een onderbouwing van de eerdere conclusie van de commissie.”

Afgelopen september kwam de fraude van Stapel aan het licht. In totaal worden 130 publicaties en 24 hoofdstukken in boeken minutieus bekeken.

De komende maanden zullen steeds meer resultaten van het onderzoek worden gepubliceerd. Ook de commissie-Drenth en de commissie-Noort zullen in delen hun bevindingen publiceren.

Resultaten
Vermoedelijk komen zij in april met de resultaten van hun onderzoek naar publicaties uit respectievelijk de Amsterdamse en Groningse periode van Stapel. In april komt ook de commissie-Levelt met een nieuwe tranche.

Over een half jaar hopen de commissies hun eindconclusie te kunnen presenteren. Deze eindrapportage zal een compleet overzicht bevatten van alle bevindingen van de drie
commissies, inclusief algemene conclusies en aanbevelingen.

bron: NU nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen