Jeroen Bosch Ziekenhuis voert 200ste operatie met Single Port techniek uit

In het Jeroen Bosch Ziekenhuis is de 200ste operatie met de Single Port Techniek uitgevoerd. Met deze techniek wordt geopereerd via een klein sneetje in de navel. Bij de 200ste operatie verwijderde oncologisch chirurgen Daan Lips en Walter Brokelman een deel van een dikke darm door één sneetje van ongeveer 2 cm. Het Jeroen Bosch Ziekenhuis is een van de weinige ziekenhuizen in Nederland dat zoveel ervaring heeft met deze operatietechniek.

De Single Port techniek kortweg LESS (Laparo-Endoscopic Single Site Surgery) genoemd, wordt in het Jeroen Bosch Ziekenhuis door chirurgen en gynaecologen gebruikt.  De chirurgen gebruiken de techniek bijvoorbeeld bij het verwijderen van  de galblaas of bij het verwijderen van de blindedarm. “Maar, het meest zichtbaar is de winst bij operaties aan de dikke darm”, zo vertelt Daan Lips. “Patienten hebben als we de LESS-techniek gebruiken naderhand minder pijn en knappen veel sneller op dan bij de andere operatietechnieken.  We hebben gemerkt dat we 30% minder complicaties zien bij onze patienten.”

Gynaecologen gebruiken de techniek onder meer bij operaties aan de eierstokken en eileiders en bij het verwijderen van de baarmoeder. Ondanks dat de Single Port een zeer goede techniek is om operaties in de buik uit te voeren, is het niet altijd mogelijk. Als verwacht wordt dat de operatie gecompliceerd is, wordt de techniek niet toegepast. De techniek wordt door chirurgen Hubert Prins, Walter Brokelman en Daan Lips toegepast.

Single Port techniek.
Bij de LESS techniek wordt slechts één klein sneetje gemaakt, meestal in de navel. Door deze opening brengt de chirurg via een kort buisje – de zogenaamde trocar- alle instrumenten en camera naar binnen. Daarna wordt de buik opgeblazen met koolzuurgas. Zo wordt ruimte tussen de organen gecreeerd en kan de operatie beginnen.
De relatief nieuwe techniek levert voordelen voor patienten op. Zo hebben patienten met de Single Port techniek minder pijn. Door de kleine incisie herstellen ze sneller en treden er minder wondcomplicaties op. Ook hebben de artsen met deze techniek een beter zicht in de buik tijdens de operatie. Een ander groot voordeel van deze techniek voor patienten is cosmetisch. Na verloop van tijd is er vrijwel geen litteken meer te zien, omdat dit in de navel is gelegen.

Jeroen Bosch Ziekenhuis
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis is een groot ziekenhuis op meerdere locaties in de regio ’s-Hertogenbosch en de Bommelerwaard. Sinds 1274 kent de regio een gastvrij ziekenhuis waar persoonlijke aandacht voor de patient, kwaliteit en innovatie belangrijk zijn. Het ziekenhuis heeft in april 2011 een nieuw gebouw betrokken en wil het meest patientgerichte ziekenhuis in Nederland zijn. Met ruim 240 medisch specialisten verdeeld over 29 specialismen is het Jeroen Bosch Ziekenhuis een topklinisch centrum voor acute en specialistische zorg. Als opleidingsziekenhuis levert het een belangrijke bijdrage aan de opleiding van artsen en verpleegkundigen in Nederland. Speerpunten in de zorg zijn Oncologie, Cardiovasculaire geneeskunde, Endoscopie en Transmurale geneeskunde.

bron: Jeroen Bosch Ziekenhuis

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen