Jeugdgezondheidszorg kan psychosociale problemen maar ten dele voorspellen

Gegevens van de jeugdgezondheidszorg (JGZ) voorspellen psychosociale problemen bij jongeren maar voor een deel. Dat blijkt uit onderzoek van promovenda Merlijne Jaspers. Zij vergeleek gegevens uit onderzoeksproject TRAILS, over de geestelijke gezondheid en sociale ontwikkeling van jongeren in Noord-Nederland, met de JGZ-dossiers van deze jongeren.

De Nederlandse jeugdgezondheidszorg (o.a. het consultatiebureau) ziet ruim negentig procent van alle kinderen in Nederland en heeft daarmee een unieke positie. Het is dan ook een ideale setting om problemen op het gebied van emoties en gedrag (zoals aandachttekort, hyperactiviteit en vormen van autisme) te onderkennen. Dan zou vroegtijdig preventieve zorg kunnen worden ingezet. Jaspers laat zien dat vroege bevindingen van JGZ-professionals psychosociale problemen in de (pre)adolescentie slechts in beperkte mate voorspellen. Gedragsproblemen, autisme spectrum en ADHD problemen kunnen behoorlijk goed worden voorspeld op basis van door JZG geregistreerde gegevens. Voor emotionele problemen geldt dat minder.

De promovenda identificeerde enkele vroege indicatoren die het werk van JGZ-professionals kunnen ondersteunen. Zo zijn een laag geboortegewicht en gedragsproblemen op vierjarige leeftijd voorspellend voor gedragsproblemen in de adolescentie. Nader onderzoek kan helpen om de voorspellende waarde van JGZ-gegevens over de vroege ontwikkeling te verbeteren.

Promotie: mw. M. Jaspers, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: Prediction of psychosocial problems in adolescents. Do early childhood findings from routine preventive child healthcare help?
Promotor(s): prof.dr. S.A. Reijneveld
Faculteit: Medische Wetenschappen

Merlijne Jaspers (Amsterdam, 1980) studeerde sociale en gezondheidspsychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze verrichtte haar onderzoek aan de afdeling Sociale Geneeskunde van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksschool SHARE. Inmiddels werkt ze als beleidsmedewerker aan de Rijksuniversiteit Groningen.

 

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen