Nieuw kandidaat-gen voor astma geïdentificeerd

Array

Astma is een longziekte waarbij patienten kortademigheid en hyperreactiviteit van de luchtwegen ontwikkelen. Onderzoek heeft uitgewezen dat genetische aanleg een belangrijke rol speelt in astma.

Promovendus Benoit Piavaux verrichtte onderzoek naar de genetische achtergrond van astma. Hiertoe bracht hij gevoeligheidsgenen op chromosoom 17 in een muismodel in kaart. Hij identificeerde drie interessante loci. Twee hiervan, het MHC locus en pla2g7, werden al eerder in verband gebracht met astma in de mens. De experimenten tonen aan dat de rol van deze loci met de gebruikte muismodellen verder onderzocht kan worden. Ook toont Piavaux aan dat het gebruikte diermodel genetische data kan genereren die voor de mens relevant zijn. Een laatste gen, Apobec-2, werd niet eerder in verband gebracht met astma en is dus een nieuw kandidaat-gen. Moleculair biologisch onderzoek zal dat nader moeten uitwijzen.

Benoit Piavaux (Belgie, 1976) studeerde biotechnologie te Brussel en Gent. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdeling Longziekten van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksschool GUIDE. Het onderzoek werd mede gefinancierd door het Nederlands Astma Fonds en Stichting Astma Bestrijding.

04 april 2012
Promotie: dhr. B.I.A. Piavaux, 12.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: Mapping of asthma susceptibility in recombinant congenic mouse strains
Promotor(s): prof.dr. A.J.M. van Oosterhout
Faculteit: Medische Wetenschappen
Bron: RUG

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen