Allerarmsten in Nepalese bergen nieuw leven door staaroperatie

In het hooggebergte van Nepal wordt 30 en 31 maart wordt voor de vijfentwintigste keer het mobiele oogkamp georganiseerd in het district Jumla. Patienten die het blind zijn en niet meer mobiel krijgen toegang tot oogzorg en indien nodig een staaroperatie. Het bereiken van kansarme mensen in afgelegen gebieden is belangrijk. Er is onvoldoende overheidssteun om dit te realiseren. Oogzorgprogramma’s in de verafgelegen gebieden zijn te kostbaar en te tijdrovend.

Het eerste mobiele oogkamp in Jumla, van de stichting Eye Care Foundation, vond in 1985 plaats onder leiding van de Nederlandse oogarts Gerard Smith, die ook nu weer aanwezig is. Jumla is een van de armste, afgelegen gebieden in het uiterste noordwesten van Nepal. Een oogkamp opzetten en het verspreiden van het persbericht onder bewoners vergt maanden voorbereiding. Ook zijn omwonenden dagen te voet onderweg om het oogkamp te bereiken. Tijdens het kamp worden per dag nu door twee Nepalese oogartsen zo’n 200 mensen onderzocht en ongeveer 30 tot 40 patienten geopereerd.

Voor de patient is het een gratis ingreep, want al kost een staaroperatie slechts 35 euro het is voor een Nepalees onbetaalbaar. Destijds verrichtten Nederlandse oogartsen onder dezelfde primitieve omstandigheden zoveel mogelijk staaroperaties. Gerard Smith: ‘Eye Care Foundation heeft zich na dit begin al snel gericht op de opleiding van Nepalese oogartsen en andere professionals. Daarnaast is er geïnvesteerd in de bouw van oogziekenhuizen en -klinieken. Tenslotte hebben we de aanschaf van noodzakelijke apparatuur mogelijk gemaakt. In Nepal kan men nu met eigen mensen kwalitatief hoogstaande oogzorg geven aan patienten die dit het hardst nodig hebben. Dat is onze winst.’

De oogheelkundige dienstverlening blijft voor een groot deel afhankelijk van NGO’s, want er is onvoldoende overheidssteun en oogzorgprogramma’s in de verafgelegen gebieden zijn kostbaar en tijdrovend. Veel oogklinieken liggen in het economisch welvarender gebied (het laagland de Terai). Goed opgeleid personeel is moeilijk aan te trekken in de rurale gebieden en oogartsen zijn veelal werkzaam in de hoofdstad. Het aantrekken en behouden van hoogopgeleide staf in afgelegen streken is een uitdaging voor Eye Care Foundation. Voor kansarme, blinde mensen is het essentieel dat goede en betaalbare oogzorg bereikbaar wordt.

Behalve in Nepal ondersteunt Eye Care Foundation projecten in Pakistan, Vietnam, Cambodja en Laos. En in Afrika in Tanzania, Oeganda and Ghana. De steun richt zich, met vrijwillige medewerking van Nederlandse oogartsen, op het ontwikkelen van duurzame oogzorg in ontwikkelingslanden

bron: APS

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen