IJsselland Ziekenhuis start verpleegkundig spreekuur CVA

Met ingang van donderdag 5 april start het IJsselland Ziekenhuis met een verpleegkundig spreekuur voor patienten die een CVA (beroerte) gehad hebben en na hun ziekenhuisopname naar huis zijn gegaan.

Na het doormaken van een CVA zijn er vaak veel vragen. Op het verpleegkundig spreekuur is er alle tijd om deze vragen te stellen. Een gespecialiseerd CVA verpleegkundige neemt samen met de patient deze vragen door en zoekt samen met hem of haar naar oplossingen bij eventuele problemen.

Ook krijgt men voorlichting over medicijngebruik en leefstijl, om de kans op een herhaling zoveel mogelijk te beperken.

Het spreekuur vindt wekelijks plaats op de polikliniek neurologie van het IJsselland Ziekenhuis. Doorverwijzing wordt geregeld via de neuroloog.

Wat is een CVA?
Bij een CVA knapt een bloedvat in de hersenen (hersenbloeding) of raakt het verstopt (herseninfarct). In beide gevallen wordt de toevoer van bloed naar de hersenen verstoord. Daardoor krijgt het getroffen gedeelte van de hersenen te weinig zuurstof en raakt het beschadigd. Elk jaar worden in Nederland 41.000 mensen voor de eerste keer door een beroerte getroffen. Een herseninfarct komt het meest voor. In ongeveer 80% van de gevallen gaat het om een verstopping in de bloedvaten door een propje, dichtslibbing of een combinatie daarvan.

bron: IJsselland Ziekenhuis