Mantelzorgers ‘ei van Columbus’ om zorg betaalbaar te maken

Array

Staatssecretaris lost alle problemen in de zorg op?
In vanmiddag verschenen beleidsbrief wordt mantelzorg gezien als oplossing voor alles

Mantelzorgers en zorgvrijwilligers worden ingezet als het ei van Columbus om de zorg betaalbaar te maken. Dit constateert Mezzo, de vereniging voor mantelzorgers en vrijwilligerszorg. Met de vandaag verschenen beleidsbrief Mantelzorg van staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten denkt zij de gaten die zijn ontstaan door de bezuinigingen op de zorg op te lossen. Ze wentelt hiermee de problemen af op miljoenen mensen die voor elkaar willen zorgen en realiseert zich niet dat de zorgkosten hierdoor alleen maar verder zullen stijgen.

In een tijd dat het aantal overbelaste mantelzorgers schrikbarend groeit nam de staatssecretaris er meer dan een jaar de tijd voor om haar visie en beleidsmaatregelen ten aanzien van mantelzorg en vrijwilligerszorg op papier te zetten. Nu de beleidsbrief er eindelijk ligt is Mezzo zwaar teleurgesteld dat het ministerie van VWS: – geen antwoord heeft op de sterke groei van overbelaste mantelzorgers – geen oog heeft voor de positie van mantelzorgers – alleen focust op de belangen van de client en die van de mantelzorger ondergeschikt stelt – geen visie heeft op de ethische grenzen aan mantelzorg

Hierdoor zijn we hard op weg om het beroep op mantelzorgers en vrijwilligers – de informele zorg – te ver op te rekken waardoor het een dwingend karakter krijgt. Het ministerie houdt het grote potentieel aan mensen die voor elkaar willen zorgen, hiermee niet overeind,” aldus Liesbeth Hoogendijk, bestuurslid Mezzo. Het voorstel om mantelzorgers te kwalificeren voor specifieke medische handelingen bevestigt dat er een dwingend beroep wordt gedaan op mantelzorgers. De staatssecretaris ziet mantelzorgers hiermee als gratis professionals.

Onacceptabel groot risico Het aantal overbelaste mantelzorgers is de laatste jaren fors gestegen tot 450.000. Door het beroep op het totaal van 2,6 miljoen mantelzorgers nog verder te verhogen zonder hen op een adequate manier te ondersteunen neemt het ministerie een onacceptabel groot risico. Temeer omdat ze de verantwoordelijkheid voor ondersteuning van mantelzorgers volledig afschuift op gemeenten via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Terwijl gemeenten nu juist te maken krijgen met extra bezuinigingen én extra taken.

“Wanneer mantelzorgers nog minder worden ondersteund, vallen nog meer mantelzorgers om. Zowel de zorgvrager áls de mantelzorger zijn dan aangewezen op de dure formele zorg. En dan zijn we met z’n allen nog verder van huis.” aldus Hoogendijk.

Wat wil Mezzo Mezzo wil van een staatssecretaris die zegt ‘de mantelzorger hoog in het vaandel te dragen’ dat zij concrete en haalbare maatregelen realiseert, zoals voorzieningen om overbelasting te voorkomen en de positie van mantelzorgers te waarborgen. Zowel op financieel en juridisch gebied als in wet- en regelgeving.

bron: APS

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen