Bodemprocedure rookverbod horeca dient vandaag

Array

Vandaag om 9.30 uur diende de door Clean Air Nederland aangespannen bodemprocedure tegen de Nederlandse Staat, in het Paleis van Justitie in Den Haag. Doel is dat het rookverbod in de horeca weer zal gelden voor de gehele sector. De eis in de bodemprocedure is dan ook opheffing van de uitzondering van het rookverbod voor kleine cafés. De uitspraak wordt verwacht over zes weken. Deze uitspraak moet een einde maken aan alle onduidelijkheid rond het rookverbod.

Versoepeling rookverbod heeft grote gevolgen
“Het gevolg van de versoepeling van het rookverbod is, dat de helft van alle cafés mét werknemers zich inmiddels ook al niet meer aan het rookverbod houdt. De ingewikkelde regelgeving maakt handhaving moeilijk. Bovendien ervaren veel horecaondernemers deze uitzonderingspositie voor kleine cafés als oneerlijke concurrentie”, aldus Willem van den Oetelaar van Clean Air Nederland.

Met de bodemprocedure van vandaag wil Clean Air Nederland alle onduidelijkheid rondom het rookverbod in de horeca voor eens en voor altijd oplossen. De rechtszaak zal door vele belangstellenden worden bijgewoond, waaronder (long-)artsen, horecaondernemers en vele andere direct betrokkenen.

Motivatie voor de bodemprocedure
In 2011 heeft de Minister van VWS het rookverbod in de horeca versoepeld, door kleine cafés uit te zonderen van het rookverbod . Dit besluit van de Minister van VWS is in strijd met internationale verplichtingen en met de Tabakswet.

Internationale verplichtingen
Nederland heeft in een tweetal internationale overeenkomsten vastgelegd een actief tabaksontmoedigingsbeleid te zullen voeren. En die afspraken zijn niet vrijblijvend.

Sinds 2005 is Nederland partij bij de Kaderovereenkomst van de WHO (Wereld-gezondheidsorganisatie) voor de bestrijding van tabaksgebruik . Deze overeenkomst vereist een actieve opstelling van de overheid om het gebruik van tabak te ontmoedigen. Ook schrijft ze maatregelen voor om te voorzien in de bescherming tegen blootstelling aan tabaksrook door werknemers, en door bezoekers van openbare ruimten. De voorgeschreven maatregelen vergen een 100 % rookverbod in de horeca. De versoepeling van het rookverbod druist lijnrecht in tegen de verplichtingen op grond van dit door Nederland ondertekende verdrag

In het kader van de Raad van de Europese Unie is Nederland ook betrokken geweest bij de totstandkoming van de Aanbeveling van 30 november 2009 met betrekking tot rookvrije ruimten. De versoepeling van het rookverbod is strijdig met deze aanbeveling.

Tabakswet
Het besluit om horeca zonder personeel uit te zonderen van het rookverbod is niet te rijmen met het hogere doel van de Tabakswet, namelijk het beschermen van de gezondheid van de werknemers en bezoekers. Dit besluit is onrechtmatig wegens strijd met hoger recht. Daarnaast meent Clean Air Nederland dat de regering niet bevoegd is om zonder medewerking van het parlement de onderhavige uitzondering te maken.

Clean Air Nederland wordt in deze rechtszaak ondersteund door KWF Kankerbestrijding, de Hartstichting en het Astma Fonds (binnenkort Longfonds)

Bron: Clean Air Nederland

 

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

One thought on "Bodemprocedure rookverbod horeca dient vandaag"

  1. Dit is geen bodemprocedure maar een kort geding. Een bodemprocedure duurt jaren. Er is best een kans dat ze niet ontvankelijk worden verklaard om dat er geen urgentie in het spel is.

    Overigens zijn de tegenstanders ook significant sterker aan het worden nu Horecaclaim Europe is opgericht. Het persbericht over die oprichting heeft blijkbaar nog niet de Nederlandse pers bereikt. Er is nu eindelijk voldoende geld beschikbaar om het rookverbod in heel Europa krachtig te bestrijden.

Comments are closed.

Recente artikelen