CF-patiënten kunnen fitnessen

Array

Alle isolatiekamers in het Erasmus MC voor jongeren met cystic fibrosis beschikken sinds 29 maart over felbegeerde fitnessapparatuur. De ongeneeslijke ziekte vereist lichamelijke beweging, maar op de geïsoleerde afdeling ontbraken hiervoor faciliteiten.

Quota
Het geldbedrag van € 16.000 voor de fitnessapparaten is ingezameld door Quota Club Rotterdam, een vereniging van 25 vrouwelijke professionals, en het Erasmus MC Vriendenfonds.

Klieren
Cystic fibrosis (CF), ook wel taaislijmziekte genoemd, is een ernstige erfelijke aandoening waarbij verschillende klieren in het lichaam abnormaal taai slijm maken. Daardoor ontstaan verstoppingen in onder andere longen, darmen, alvleesklier en lever.

Isolatie
Charlene Minneboo (rechts op foto) is CF-patiente. Na een behandeling van drie weken in het Erasmus MC – een nieuwe infectie stak de kop op – mag ze weer naar huis. Charlene prijst het initiatief: “Als patient lig je in isolatie, en heb je nauwelijks contact met andere mensen. Dan is het heel fijn om bezig te kunnen zijn.”

Soepel
De apparaten zijn belangrijk voor de gezondheid van patienten met cystic fibrosis, zegt prof. Henk Hoogsteden, hoofd afdeling Longziekten: “Patienten moeten hun slijm soepel houden. Om in goede conditie te blijven, is beweging noodzakelijk.”

Zaal
Iedere kamer moet een eigen apparaat hebben, vertelt Hoogsteden. “Als patienten in een zaal gaan sporten, geven ze infecties aan elkaar door.”

Bron: Erasmus MC

 

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen