Patiënten geven beeldbellen een 7,3

Array

Onlangs rondde Dimence de pilot Telemence met succes af. Telemence is een pilot over ‘zorg op afstand’. Dimence introduceert hiermee een nieuwe vorm van zorg, namelijk via beeldcontact met de computer, ook wel beeldbellen genoemd. Een primeur in Oost-Nederland!

Naast het hebben van persoonlijk contact, kunnen patienten in de pilot ook beeldbellen met hun behandelaar. Beeldbellen kan vanuit huis of vanaf een andere plek. Het voordeel ten opzichte van telefonisch contact is dat de patient en de behandelaar elkaar kunnen zien. Het lijkt op skypen, maar dan via een beveiligde verbinding en met extra goede beeldkwaliteit. Het voordeel ten opzichte van persoonlijk contact is dat de patient niet naar een locatie van Dimence hoeft te komen. Dit scheelt reistijd en reiskosten. Beeldbellen kan een afspraak op een locatie vervangen, maar de patient kan ook op ongeplande momenten een bel-oproep doen. Hiervan wordt bijvoorbeeld gebruik gemaakt wanneer iemand tussen twee afspraken door behoefte heeft aan een vertrouwd gezicht.

28 patienten
De pilot heeft plaatsgevonden van februari tot en met december 2011. Het doel was om te onderzoeken welke meerwaarde beeldbellen biedt tijdens de behandeling van psychotische- en bipolaire stoornissen. 10 patienten met een bipolaire stoornis en 18 patienten met een psychotische stoornis hebben deelgenomen aan de pilot. De gemiddelde leeftijd was respectievelijk 39,9 jaar en 28,6 jaar.

Resultaten
De meest opvallende uitkomsten uit de eindevaluatie:

– De deelnemers beoordelen beeldbellen gemiddeld met een 7,3.
– Het besparen van reistijd wordt als meest prettig ervaren, gevolgd door het vertrouwde gezicht via het beeld.
– Driekwart van de deelnemers wil doorgaan met beeldbellen, maar dan op afgesproken tijden.
– De helft van de deelnemers denkt door de mogelijkheid van het beeldbellen sneller in te kunnen grijpen als de psychische gezondheid verslechterd.
– 41,7% van de deelnemers denkt dat het contact met de behandelaar verbetert door het beeldbellen.
– 28,6% geeft aan dat de psychische gezondheid is verbeterd, doordat het contact met de behandelaar is verbeterd.

Ook de behandelaars zijn positief. Het merendeel geeft aan dat via beeld de situatie van de patient goed kan worden ingeschat. Ze vinden het een laagdrempelige manier van contact en het stelt hen in staat om frequent contact te hebben op momenten dat het minder goed gaat met de patient. Net als het grootste deel van de patienten, willen ook de behandelaars doorgaan met beeldbellen.

Op basis van de positieve resultaten heeft Dimence besloten het beeldbellen toe te voegen aan de behandeling van verschillende psychische problemen.

Recente artikelen