Kankermortaliteit daalt in Europa

Het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde bericht dat het percentage mensen dat aan kanker overlijdt in Europa op zijn retour lijkt. Toch zullen volgens een nieuwe berekening in 2012 nog 717.398 mannen en 565.703 vrouwen aan kanker overlijden. Dat melden Zwitserse en Italiaanse wetenschappers in Annals of Oncology (2012; epub 28 februari).

Matteo Malvezzi (Universiteit van Milaan) c.s. schatten op basis van nieuwe mortaliteits- en populatiegegevens van de WHO het aantal patienten dat overleed aan kanker en voor leeftijd gestandaardiseerde kankersterftecijfers.

Europa krijgt in 2012 te maken met bijna 1,3 miljoen kankerdoden. Dit komt overeen met 139 per 100.000 mannen die sterven aan kanker en 85 per 100.000 vrouwen. In 2007 waren dit nog 154 (mannen) en 91 (vrouwen) die stierven aan kanker per 100.000, een daling van respectievelijk 7 en 10%.

Behalve voor alvleesklierkanker en voor longkanker bij vrouwen verwachten de auteurs aanhoudende dalingen in sterfte aan onder andere leukemie, maag-, darm-, prostaat-, baarmoeder- en borstkanker in Europa. Volgens hen weerspiegelt de daling een afname van het aantal rokende mannen en de vooruitgang in de kankerzorg.

Bron: NTvG

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen