NSABB: ‘Vogelgrieponderzoek toch publiceren’

Array

De virologen van het Erasmus MC moeten hun onderzoek naar overdraagbaarheid van het vogelgriepvirus toch kunnen publiceren. Zo luidt het advies van de National Science Advisory Board for Biosecurity (NSABB).

LabVolksgezondheid
De organisatie die de Amerikaanse regering adviseert, trekt daarmee haar eerder afgegeven negatieve advies in. De NSABB vindt bij nader inzien dat er geen directe gevaren zijn voor de volksgezondheid of nationale veiligheid. De
virologen van het Erasmus MC hebben een variant ontwikkeld van het H5N1-virus dat overdraagbaar is onder zoogdieren.

Pandemie
De virologen zijn blij met het advies. ‘De informatie uit het onderzoek kan worden gebruikt om een pandemie te voorkomen, of om op voorhand vaccins en medicijnen te ontwikkelen. Dat kan het beste door de gegevens zo volledig mogelijk te publiceren in een wetenschappelijk tijdschrift. Wereldwijd kunnen dan wetenschappers of mensen die in het veld uitbraken monitoren, snel met deze gegevens aan de slag’, zegt onderzoeksleider Ron Fouchier.

Misbruiken
De NSABB vindt deze voordelen opwegen tegen het volgens hen kleine risico dat kwaadwillenden de gegevens misbruiken. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO verklaarde al eerder dat volledige publicatie van de gegevens belangrijk is voor de volksgezondheid.

Definitief
Een definitief besluit over het artikel wordt genomen door de Amerikaanse regering. Als ook die akkoord gaat, kan de publicatie verschijnen in het wetenschappelijke tijdschrift Science.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen