Basisvoorziening wijkverpleging moet er komen

‘Voor de financiering van de wijkverpleging moet een Basisvoorziening  Wijkverpleging komen, analoog aan de bekostiging van de huisartsenvoorziening’.
Dat gaf Mariska de Bont, adviseur van V&VN aan, tijdens het ZonMW-symposium .De wijkverpleegkundige loont’ op 28 maart. Hier debatteerden mensen vanuit  verschillende hoeken van de zorg over de inzet, positionering en bekostiging  van de wijkverpleegkundige.

In de afgelopen jaren, onder meer in project ‘Versterken verpleging thuis’ is duidelijk geworden dat de wijkverpleegkundige een belangrijke toegevoegde waarde heeft voor de zorg. Ook het ministerie van VWS onderstreept dat belang met haar visie op zorg dichtbij. Tijdens het symposium bespraken ’s ochtends projectleiders van het Zichtbare Schakelprogramma voorbeelden en de randvoorwaarden voor de borging van de Zichtbare Schakel wijkverpleegkundige
’s Middags was het debat met zorgbestuurders, gemeenten, zorgverzekeraars, VWS en landelijke overheidsinstanties over de vragen: waar zal de wijkverpleegkundige haar plek krijgen, welke rol gaat zij precies vervullen en hoe zal zij worden gefinancierd?

Andere manier van kijken nodig
Tijdens het debat bleek dat de wijkverpleegkundige zeer gewild is: zij is poortwachter voor de care, heeft contact met wijkbewoners en is verbindende schakel in de wijkteams van de thuiszorg. Jan Maarten Nuijens, bestuurder van GroenekruisDomicura, zat namens ActiZ in het panel. Hij stelde over de borging
van de wijkverpleegkundige functie: ‘Het geld is feitelijk niet het grootste probleem. De inzet van de wijkverpleegkundige leidt tot minder beroep op duurdere zorg. Het kostenvraagstuk moet je dus relateren aan de kosten die niet gemaakt worden, dat vereist een andere manier van kijken. Je investeert in de
kwaliteit van zorg, maar dat verdient zich uiteindelijk terug. Daartoe moeten we wel de bereidheid hebben om nu door te pakken in de thuiszorg en de zorgprofessionals op te leiden tot een hoger niveau.

Lees meer in het interview met Jan Maarten Nuijens.

bron: V&VN

 

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen